Полицаи и протестиращи се сблъскъха в Рим заради жп линия

Полицаи и протестиращи се сблъскъха в Рим заради жп линия | StandartNews.com

Рим. Протестиращи хвърляха димки и се сблъскаха с полицията в центъра на Рим в сряда, докато италианският премиер Енрико Лета се срещаше с френския президент Франсоа Оланд в столицата, предаде Ройтерс.

Сблъсъците избухнаха около централния площад Кампо де Фиори, където хората се бяха събрали, за да протестират срещу високоскоростната железопътна връзка, която се строи между Франция и Северна Италия.

Служителите на реда с помощта на палки изтласкаха демонстрантите от площада към страничните улици, а хората хвърляха по полицаите бутилки и фойерверки. Италианското правителство твърди, че новата жп линия ще съкрати наполовина, тоест до четири часа, времето за пътуване от Милано до Париж, и че тя е жизнено важна за укрепването на транспортните връзки на Италия с останалата част от континента. Противниците на проекта се опасяват от въздействието му върху околната среда, както и от факта, че правителството ще изхарчи милиарди евро, вместо да използва тези пари, за да подпомогне семействата, пострадали от рецесията, която от две години мъчи Италия.

В общото комюнике, разпространено след разговорите между Лета и Оланд, се казва, че проектът за скоростната линия продължава да е приоритет, имайки предвид развитието на европейската транспортна инфраструктура.

Демонстранти атакуваха с димки и възгласи: „Вън, вън!" офисите на Демократическата партия на премиера Лета, малко след като министърът на правосъдието Ана Мария Канчелиери оцеля след парламентарен вот на недоверие. През последните седмици Канчелиери бе под натиск да подаде оставка заради обвинения, че е упражнила влияние за освобождаването от затвора на дъщерята на застрахователен бос със съмнителна репутация, предаде Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай