Събота,

Партията на Берлускони застраши коалицията в Италия

От: Failed to load user -
4045
Партията на Берлускони застраши коалицията в Италия
A
A
A

Рим. Депутатите от партията на Силвио Берлускони "Народ на свободата" подадоха оставки в знак на протест срещу присъдата му за данъчни измами, предаде Франс прес.

Силвио Берлускони бе осъден от Върховния касационен съд на Италия на 4 години затвор, което автоматично се намалява на 1 година заради закон за амнистиите.

Политическата ситуация в Италия се усложнява след окончателната присъда срещу Берлускони, като страната рискува нова криза и предсрочни избори.

Силвио Берлускони даде да се разбере, че няма намерение да се оттегли от италианската политическа сцена, въпреки че Върховният съд окончателно го призна за виновен за данъчни измами в размер на 7 милиона евро.

Паспортът на Берлускони вече му бе отнет, а от октомври го заплашва една година домашен арест.

На заседание с всички депутати и сенатори, Берлускони каза, че партията трябва да се готви в най-скоро време за нови избори, които да спечели, за да проведе реформа на юридическата система. Вицепремиерът Анджелино Алфано заяви, че всички пет министри от партията "Народ на свободата" са готови да подадат оставка, ако Берлускони го поиска, слагайки край на коалиционното правителство с левицата, предаде Ройтерс.

Председателите на парламентарните групи на партията ще се срещнат в неделя с президента на Италия Джорджо Наполитано, за да поскат от него да помилва Берлускони. Те заплашиха, че ако президентът не отмени присъдата на Берлускони, всички депутати и сенатори от неговата партия ще напуснат парламента, което би довело до правителствена криза.

Според медиите, ако се стигне до избори, Берлускони има намерение да кандидатира като лидер дъщеря си Марина Берлускони, директор на неговата компания "Фининвест". Също така той заяви своето намерение да възобнови старата си партия "Форза Италия".

В неделя е насрочен протестен митинг на симпатизантите на Берлускони в негова защита.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията