Париж поиска обяснения за американския шпионаж

Париж поиска обяснения за американския шпионаж | StandartNews.com

Париж. Ново захлаждане претърпяха френско-американските отношения, които в последно време значително се затоплиха. В телефонен разговор с американския си колега Барак Обама френският президент Франсоа Оланд изрази своето неодобрение от шпионските действия на САЩ. Оланд определи като недопустима практика между приятели и съюзници прехващането на десетки милиони телефонни разговори във Франция от американските тайни служби, за които съобщи в понеделник в. "Монд".

В своя защита Барак Обама призна, че аферата дава основание за законни въпроси от страна на френските съюзници. Той обаче изтъкна, че някои информации, появили се във френската преса, са изопачила естеството на американските действия. САЩ за започнали да преразглеждат начина си на събиране на разузнавателна информация, за да постигнат баланс между защитата на сигурността на населението и правото на личен живот, е казал Обама на Оланд.

"Двамата президенти се съгласиха, че трябва да продължим да обсъждаме тези въпроси по дипломатически канал", добави Белият дом.

Френският външен министър Лоран Фабиюс е повторил пред държавния секретар на САЩ Джон Кери искането на Париж да получи обяснения за програмата на американските тайни служби за шпионаж по света, съобщи говорителят на външното министерство Ромен Надал.

Вчерашната среща на двамата министри беше планирана, преди френският вестник "Монд" да съобщи за шпионската афера.

САЩ слухят в цялата Латинска Америка

Американските тайни служби са подслушвали всички латиноамерикански държави. Това твърди бившият журналист от вестник "Гардиън" Глен Грийнуолд, който пръв огласи разкритията на избягалия сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) Едуард Сноудън.

В телефонна връзка с участниците в 69-ата асамблея на Междуамериканското дружество на печата в Денвър Грийнуолд, който живее в Бразилия, посочи, че разполага с още материали за незаконно събиране на сведения за американци в самите Съединени щати. По-рано в Туитър журналистът обяви, че в най-скоро време ще публикува информация за незаконния шпионаж срещу Испания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай