Оставаме с най-ниски данъци в ЕС

Оставаме с най-ниски данъци в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. България остава с най-нисък данък върху доходите в Европейския съюз, показва годишният доклад на Европейската комисия за данъчните тенденции в страните-членки. Корпоративният данък у нас също е най-ниският.

С 10% данък върху доходите България е близо 4 пъти под средните 38% за Евросъюза и 43 за еврозоната. С най-много се облагат доходите в Швеция и Дания – съответно 55 и 56,5%, а следващата най-ниска ставка след България, е в Чехия и Литва – 15%. Корпоративният данък е най-нисък в България и Кипър – по 10% при средно 23,5% в Европейския съюз.

Този доклад не съдържа оценки и препоръки. Той има за цел да сравни данъчните политики в отделните държави и да проследи тенденциите, обясниха от Европейската комисия. В края на месеца обаче тя ще препоръча на страните-членки конкретни мерки в тази област, които да подобрят бюджетните им позиции.

В представения днес документ прави впечатление и че приходите от данъци у нас също са едни от най-ниските – 27,4% от БВП. Това е и размерът на общата данъчна тежест в страната – средното й равнище в Евросъюза е 38%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай