Орязването на депозитите е запазило Кипър в еврозоната

Орязването на депозитите е запазило Кипър в еврозоната | StandartNews.com

Никозия. Държавният глава на Кипър Никос Анастасиадис заяви, че без противоречивото орязване на банковите депозити, за да се осигури спасителен заем от международните кредитори, островът е щял да обяви фалит и да излезе от еврозоната, предаде АФП.

Никос Анастасиадис каза в отговор на публично запитване за причините за финансовата криза на острова, че когато е постъпил на поста си през февруари, алтернативите пред страната са били крайно неблагоприятни. Кипърският президент добави още, че по време на среща на еврогрупата през март той или е трябвало да приеме безпрецедентното орязване на банковите депозити, или да допусне двете най-големи банки да фалират.

„Намерих се пред дилемата да кажа героично „не" или да поема отговорност на политическа цена", каза Анастасиадис.

„Сравних последствията от възможен срив на двете банки с тези от банкрутирала държава. Еврогрупата заплаши да спре предоставянето на ликвидност за нашите банки. Ако това се случи, това би означавало неконтролиран фалит", посочи той.

Кипърският държавен глава допълни, че банките са дължали общо 11.4 милиарда евро в спешна ликвидна помощ, докато правителството щеше да се наложи да плати 19 милиарда евро компенсации за тези, които са загубили спестяванията си (тъй като депозитите под 100 000 евро са гарантирани).

„Фалирането на двете банки щеше да остави 6000 души без работа, щеше да срине малкия бизнес и да доведе от опасност от излизането на Кипър от еврозоната", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай