Оланд сложи край на скандала с ромите

Обществеността все повече се дразни от ромското малцинство

Оланд сложи край на скандала с ромите | StandartNews.com

Париж. Френският президент Франсоа Оланд е поискал да се спрат спорните изявления и полемиката около ромите, предаде ТФ1.

"Президентът сложи край на полемиката от последните дни, като припомни, че Франция има ценности и принципи и нашата политика към ромското население ги следва стриктно", заяви след срещата говорителят на кабинета. Заседанието се проведе на фона на разногласието, което бе проявено публично от двама министри във връзка с интеграцията на ромите.

По време на срещата Оланд е поискал от премиера Жан-Марк Еро да „следи още по-бдително за работата и изразяването на кабинета".

Жан-Марк Еро заяви във вторник, че интеграцията на ромите е възможна, стига да спазват законите на Франция, предаде агенция Франс прес. Еро отбеляза пред депутати, че "няма причина да се изостря темата" след изказване на вътрешния министър Манюел Валс, породило смут сред левицата.

Валс заяви, че предвидените решения за интеграция на ромите във Франция "може да се отнасят само за няколко семейства" и че "ромите трябва да се върнат в страната си и да се интегрират там", имайки предвид по-специално България и Румъния.

Премиерът от своя страна каза, че "интеграцията е възможна, когато човек спазва законите на Републиката".

"Що се отнася до ромите, действително има много тежки ситуации, които водят до издигането на незаконни лагери", посочи Еро. Той обаче добави, че тези проблеми може да се решат чрез прилагането на приета от правителството наредба от август 2012 г., която по думите му съчетава твърдост и помощ за семействата.

Няколко граждански сдружения поискаха вчера от президента Франсоа Оланд да уточни политическата си линия по въпроса и определиха като недопустими думите на вътрешния министър.

Манюел Валс има висок рейтинг сред обществеността, която все повече се дразни от присъствието на ромското малцинство в страната. Ромите са обвинявани, че се настаняват в незаконни лагери и извършват дребни престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай