Одобриха 7-годишния бюджет на ЕС

Одобриха 7-годишния бюджет на ЕС | StandartNews.com

Брюксел. Европейският парламент одобри дългосрочния бюджет на ЕС след месеци на преговори между страните членки, след като миналата седмица се постигна договореност между евродепутати, министри и Европейската комисия. С 474 гласа „за", 193 „против" и 42 въздържали се в сряда Парламентът прие резултата от преговорите със Съвета за дългосрочния бюджет на ЕС — Многогодишната финансова рамка за 2014―2020 година (МФР).  

Общата сума на бюджета за периода 2014-2020 г. е 960 млрд. евро и за първи път в историята на съюза в него разходите са намалени. През февруари страните трудно се договориха за бюджетните съкращения - за тях настояваха Великобритания, Германия, Холандия и Швеция, а страните, които са нетни бенефициенти, като Гърция, Испания и новите членки от Централна и Източна Европа искаха по-голям бюджет. На 19 юни преговорите постигнаха резултати, които Парламентът обяви за недостатъчни, затова и разговорите продължиха и през миналата седмица в рамките на подготовката за Съвета. Накрая председателят Мартин Шулц, основният преговарящ от ЕС Ален Ламасур (ЕНП, Франция), мин.‑председателят на Ирландия Енда Кени, външният министър Иймън Гилмър и председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу постигнаха съгласие, което получи одобрението на основните политически групи в Парламента и страните членки.

В заключителните преговори беше постигнато споразумение да бъде увеличен Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица от 2,5 на 3,5 милиарда евро. Допълнителният един милион може да се използва от страните членки по тяхно желание за схемата за разпределение на храни.

Парламентът постигна компромис - той предвиди средносрочен отчет на разходите в края на 2016 г., както и неусвоените фондове от една година да се прехвърлят към следващата, а няма да се връщат към националните бюджети, както досега. Парламентът добави „клауза за ревизия", която да даде на следващите Парламент и Комисия възможност да се произнесат по бюджета, с който в противен случай трябваше да се съобразяват до края на мандатите си, без всъщност да са имали отношение към приемането му.

Комисията ще представи преглед за функционирането на МФР, взимайки предвид икономическата ситуация. Ще бъде обърнато особено внимание на привеждането на срока на МФР (7 години) в съответствие с 5‑годишния политически цикъл на европейските институции. Прегледът ще бъде съпътстван от законодателно предложение за ревизия.

Евродепутатите настояват първо да се гласува добавката от 11,3 млрд. евро за 2013 г., преди да се утвърди Многогодишната финансова рамка (бюджетът 2014-2020 г.). Тя е необходима, за да се покрият разходи, прехвърлени в настоящата година от 2012. Съветът заяви, че ще изпълни ангажимента си за финансиране на изискуемите за 2013 г. задължения в размер на 11,3 млрд. евро. Министрите на икономиката и финансите на страните членки ще вземат официално решение за първия транш от 7,3 млрд. евро до 9 юли най-късно, а в началото на есента ще решат за втория. Това беше важен въпрос за Парламента, тъй като той иска да се увери, че бюджетът за 2014 година (първият за новата МФР) няма да бъде натоварен със стари неплатени сметки. ЕП няма да даде съгласието за регламента за МФР или за приемането на бюджета за 2014 г., докато новият изменен бюджет, покриващ остатъка по дефицита (определен от Комисията), не бъде приет от Съвета.

Финалното гласуване на текстовете се планира за септември или октомври. До 2009 г. Парламентът нямаше законодателната власт да определя бюджета на ЕС. Изходът от преговорите ще бъде оформен в регламент, придружен от междуинституционално споразумение, което трябва да получи одобрението на Парламента с мнозинство от половината плюс един гласа от целия си състав. Парламентът е готов да гласува регламента за МФР и споразумението в началото на есента, веднага щом нужните технически и законови условия за финализирането на необходимите текстове са изпълнени, за да може да отразят споразумението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай