Милиони евро изтеглени от кипърски банки през Лондон и Москва

Руски фирми и банки ще търсят правата си чрез Темида

Милиони евро изтеглени от кипърски банки през Лондон и Москва  | StandartNews.com

Стотици милиони евро са изтеглени от кипърски банки през клоновете им в Лондон и Москва тогава, когато обикновените кипърци не са могли да изтеглят от банкоматите повече от 100 евро на ден, съобщава гръцката телевизия Мега, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според информацията на телевизията на остри критики е подложен управителят на кипърската централна банка Паникос Димитриадис, който в разгара на кризата разреши да продължат работа филиалите на Bank of Cyprus и Кипърската народна банка (Laiki) в Лондон.
По този начин е станало възможно изтеглянето на огромни суми от сметките в кипърските банки в британската столица и през една банка в Москва.

Изтеглянето на стотици милиони евро от клоновете на кипърските банки в чужбина е било оправдано с необходимост за купуване на хуманитарна помощ, лекарства или гориво за самолети.

Европейските преговарящи разбраха, че нещо не е наред, когато кипърската централна банка поиска повече пари от сумата, която предварително бе заявена в Европейската централна банка.

От своя страна руски фирми и банки, които се изправят пред загуби заради спасителния план за Кипър, обмислят възможностите да предприемат правни действия, съобщават адвокати, които търсят начини да възстановят средства на клиентите си.

Големите вложители в кипърските банки, повечето от които са руски, са заплашени да изгубят до 40 на сто от депозитите си, поради което си струва да се опита воденето на съдебни дела за тези пари.

Според юристи, вероятно руските вложители ще имат основание да съдят само отделни банки. “Хората са разочаровани и се опитват да намерят начин да държат парите си далеч от Кипър”, коментират от консултантската компания Goltsblat BLP. Досега двама клиенти на кантората са потърсили консултации за тази възможност.

Три банки от Русия са потърсили консултация за възможностите да водят съдебни дела, съобщава Стивън Филипсън, партньор в базираната в Лондон юридическа фирма PCB Litigation.

“Ако заведете дело, вероятно властите ще бъдат обезпокоени докъде може да стигне тази ситуация и това дава надежда за постигането на задоволително споразумение”, посочва Филипсън. “Възможно е да има някакви шансове за възстановяването на парите”, допълва той.
Скептицизмът за вероятността за успех обаче преобладава. “Ако Кипър позволи на двете най-големи банки да умрат и не приемат данъка върху депозитите, тогава няма да има никакъв шанс за предприемане на съдебни дела”, смятат от Goltsblat.

Друга възможност за вложителите да избегнат директната конфискация на част от инвестициите им е да направят размяна срещу акции в добра банка, смятат експерти на Ernst & Young в Москва.

Юристи споделят, че е възможно фирмите на руснаци, които са регистрирани в други държави, а не в Русия или Кипър, да се позоват в исковете си на съответните законодателства или на международното право.
Руската банка VTB, която е с най-сериозни експозиции към средиземноморския остров, отказва да коментира дали ще се възползва от юридическите вратички с мотива, че е твърде рано да се говори по въпроса. Банката първо иска да разгледа всички законопроекти, подготвяни от кипърското правителство.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай