МИ 5 се опитало да вербува един от убийците на Лий Ригби

МИ 5 се опитало да вербува един от убийците на Лий Ригби | StandartNews.com

Лондон. Британското контраразузнаване (MI 5) е направило опит да вербува един от двамата нападатели над 25-годишния Лий Ригби, който бе убит в сряда в Лондон, предаде Би Би Си.

Разкритието за Майкъл Адеболаджо направи неговият приятел Абу Нусайби в интервю за Newsnight. По думите му, агенти на МИ-5 в продължение на половин година се интересували дали Адеболаджо познава определени лица. След като получили отрицателен отговор от него, те му предложили да работи за службите.

Адеболаджо споделял пред Нусайби, че телефонът му е бил подслушван. Той посочи още, че Адеболаджо е бил измъчван в Кения, което радикализирало възгледите му.

Абу Нусайби е бил задържан от служители на отдела за борба с тероризма към британската полиция няколко минути след записа на интервюто за Би Би Си. Смята се, че Нусайба е свързан с екстремисти, които са част от забранената група „Ал Мухаджирун".

Майкъл е бил арестуван, докато е учил в кенийско село миналата година. След като отказал да отговоря на въпросите на полицаите Адеболаджо е бил подложен на физически и сексуален тормоз.

"При завръщането си във Великобритания той бе по-затворен и вече не толкова жизнерадостен", разказва Нусайба.

Миналата година пък Адеболаджо се е консултирал с адвокат, като се е оплакал от „тормоз" от страна на МИ-5.

Британското разузнаване вече си навлече критики за това, че е следило за Адеболаджо в продължение на 8 години, но не го е класифицирало като терористична заплаха.

На силен натиск бяха подложени и силите за сигурност във Великобритания, за да обяснят защо убийцте на Лий Ригби не са били наблюдавани, особено при условие, че единият от тях е нигерийски християнин, приел исляма наскоро.

Междувременно Скотланд Ярд освободи двете жени, задържани във връзка с разследването на убийството на британския военнослужещ. Прокуратурата не е предявила обвинения на жените, едната от които е на 29 години, а другата - на 31 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай