Меркел започна мандата с катастрофа

Пенсионер обърса страничното стъкло на бронираната лимузина на канцлера

Меркел започна мандата с катастрофа | StandartNews.com

Няколко часа преди коалицията да обяви министрите си в новия кабинет на Германия, канцлерът Ангела Меркел претърпя пътен инцидент. Бронираната й лимузина пътувала по пътя през провинция Бранденбург, където Меркел има вила, към събитието в Берлин. Автомобилът обаче бил неволно закачен и одраскан от друга кола, съобщиха местните медии. Всички се отървали само с уплаха. Двата автомобила се сблъскали леко, загубили само по едно от страничните си огледала. Полицията се е заела със случая. След кратко спиране на близък паркинг германският канцлер е продължила пътя си в друг автомобил от кортежа. Зад волана на другата кола е бил пенсионер на 82 г.

В понеделник президентът на страната Йоахим Гаук официално внесе за разглеждане в Бундестага кандидатурата на Меркел за канцлер. Днес законодателният орган ще я гласува. Мандатът ще бъде трети за Меркел, която оглавява правителството на Германия от 2005 г. В същия ден новият кабинет ще положи клетва.

Назначението на две от дамите в третия кабинет на канцлера е най-голямата изненада и най-коментираното събитие в германските медии. Новото правителство в Германия стана факт след три месеца преговори за коалиция. Имената на новите министри бяха официално обявени в неделя вечерта. Големите изненади са 55-годишната Урсула фон дер Лайен, която поема отбраната, и 46-годишната Айдан Йозоуз - министър без портфейл, отговаряща за миграцията, бежанците и интеграцията. Йозоуз е първият политик от турски произход, който става част от германското федерално правителство.

Фон дер Лайен, майка на 7 деца и министър на 3 министерства от 2009 г. досега, призна в най-гледаното политическо ток шоу, че се хвърля с главата надолу в много непозната за нея сфера. Първата жена, назначена за министър на отбраната в историята на Германия, смята обаче, че Бундесверът трябва да се превърне в един от най-атрактивните работодатели в страната, наред с всичките си останали функции. Местните медии коментират, че на Фон дер Лайен, спрягана за много възможен партиен наследник на Меркел, е дадено поредното Херкулесово изпитание.

Йозоуз е от квотата на ГСДП и от 2011 г. е един от заместник-председателите на партията. Турският "Хюриет", един от основните вестници в страната, започва статията си за новото германско правителство именно с информацията за изненадващото й назначение. "Премиера в Германия"!, добавя друг турски вестник - "Хабер Тюрк". Йозоуз е родена в Хамбург в семейство на имигранти от Турция. Има двама братя, а родителите й въртят бизнес. Те пристигнали в Германия още през 1958 г. Айдан е завършила английска филология и управление на човешките ресурси. От 1989 г. е германска гражданка. Омъжена е за съпартиеца си Михаел Нойман, който отговаря за вътрешната политика в кметството на Хамбург. Двамата имат дъщеря на 10 г.
"Много съм щастлива, че мога да участвам в правителството", заяви Йозоуз, цитирана от в. "Хамбургер Абендблат", ден след обявяването на номинацията й. "Когато човек изпитва удоволствие от правенето на политика, ето докъде може да доведе това и то въпреки трудното за произнасяне име", добави тя.

Четирима министри без опит

Четирима от шестимата министри, номинирани от ГСДП, не са имали опит във федерално правителство. Министърът на околната среда и строителството Барбара Хендрикс е напълно непозната за широката общественост, както и Хайко Маас, който ще отговаря за правосъдието и защитата на потребителите. Мануела Швезиг, която поема семейството, пенсионерите, жените и младежите и бившият главен секретар на партията, която сега ще бъде министър на труда, Андреа Налес, също ще трябва да се докажат. Лидерът на ГСДП Зигмар Габриел става вицеканцлер и министър на икономиката и енергетиката, а на Франк-Валтер Щайнмайер е поверено министерството на външните работи.

Досегашният министър на околната среда Петер Алтмайер поема ръководството на канцлерската канцелария. Другите министри от партията на Меркел - ХДС, са Волфганг Шойбле (на финансите), Томас де Мезиер (на вътрешните работи), Йоана Ванка (на образованието) и Херман Грьое (на здравеопазването).

От ХСС в правителството влизат Ханс-Петер Фридрих (на земеделието), Герд Мюлер (на помощта за развитие) и генералният секретар на съюза Александър Добринт (на транспорта).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай