Меркел води с процент ден преди изборите

Евроскептичната партия остава извън Бундестага засега

Меркел води с процент ден преди изборите | StandartNews.com

Берлин. Коалицията на канцлера Ангела Меркел има преднина от само един процент пред възможната левоцентристка коалиция в Германия. Това става ясно от проучване, проведено на изследователска група "Избори", по поръчка на германската телевизия "Цет Де Еф", съобщи Ройтерс.

Според анкетата Християндемократическият съюз на Меркел и неговата сестринска партия Християнсоциален съюз ще получат 40 на сто от гласовете. Към техния резултат ще се добави и този на сегашния им коалиционен партньор, либералите от Свободната демократическа партия, които се очаква да получат 5,5 процента подкрепа. Така сегашните управляващи ще съберат 45,5 процента от всички гласове.

Германската социалдемократическа партия пък може да разчита на 27 процента от гласовете, което заедно с резултата на възможните й коалиционни партньори отляво Зелените (9 процента) и партия "Левите" (8,5 процента) прави точно един процентен пункт по-малко от прогнозния резултат на десноцентристката коалиция на Меркел.

Анкетата прогнозира, че евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" няма да успее да премине прага от 5 процента, за да влезе в Бундестага. В представителното допитване подкрепа за нея са заявили 4 процента от запитаните.

"В момента в германската политика няма достоен опонент на канцлера Ангела Меркел, който да може да застраши позициите й на едни предстоящи избори", твърди биографът на Меркел - Щефан Корнелиус, в интервю за "Дарик".

"Много лош оратор е. Всички, включително самата тя, са наясно с това. Поради тази причина е на границата да бъде класически лош политик, тъй като за нея е много трудно да стопли сърцата на хората", казва Корнелиус. По думите му канцлерът е много технологичен и систематичен лидер, но не е способна спонтанно да обедини хората около себе си.

"Парадоксът тук е, че именно заради това тя е принудена да печели подкрепата на народа, като го убеждава във вижданията си - а тя е способна да прави това, което всъщност обръща тази нейна слабост в коз. Може да се каже, че това е най-силната й слабост", добавя той. Според него Меркел влага огромни усилия в това, което пък, на свой ред, я прави много земна и съответно много симпатична, защото хората виждат, че тя е автентична и че е останала вярна на себе си през всичките тези години. На въпрос дали канцлерът отправя някакво послание, държейки ръцете си като ромб, биографът й отговаря отрицателно.

"Истината е, че тя не знаеше какво да прави с ръцете си, когато говореше публично. Тя не е човек, който си служи с жестове. Затова понякога ръцете й просто висяха право надолу, друг път си стискаше палците, но винаги изглеждаше неловко. Затова започна да ги държи пред себе си под формата на ромб", уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай