Мария Габриел представи доклад за военните преврати

Мария Габриел представи доклад за военните преврати  | StandartNews.com

Брюксел. Докладът на Мария Габриел (България, ЕС) и Ана Рита Ситоле (Мозамбик, АКТБ) относно породените отново от военни преврати заплахи за демокрацията и политическата стабилност в страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ) и ролята на международната общност беше във фокуса на 25-тата сесия на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС.

При представянето на доклада българският евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ подчерта неговата основна цел – определяне на приоритетите на всяко ниво за предотвратяването на военните преврати.

На национално ниво е необходимо професионализацията на армията да осигури ефективно разделяне между държавните и отбранителните функции. Дълбокото вкореняване на демокрацията също е основен приоритет, който върви ръка за ръка с деполитизацията на армията.

На регионално ниво Мария Габриел подчерта значението на регионалното сътрудничество за предотвратяване на всеки опит за преврат, както и за осуетяване на разпространение в случай на успешен преврат. В този контекст са необходими системи за ранно предупреждение.

На международно равнище е важно предприемането на действия в дългосрочен план. "Без стабилни държави е трудно да се насърчи икономическото и социалното развитие на страните от АКТБ. Бедността, продоволствената несигурност и заболяванията възпрепятстват хората да се възползват от демокрацията дори и в по-стабилните държави. Международната общност трябва да остане ангажирана и на разположение, за да отговори на предизвикателствата на развитието", посочи евродепутатът. "Не на последно място е важно да се взема предвид взаимодействието между вътрешните механизми и външните финансови инструменти, които могат да влияят на факторите, пораждащи военните преврати", добави тя.

Докладът ще бъде гласуван в последния ден на 25-тата сесия на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС, 19 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай