Лодка с имигранти се обърна в Йонийско море

Лодка с имигранти се обърна в Йонийско море | StandartNews.com

Атина. Продължава мащабната операция на бреговата охрана край остров Лефкада в Йонийско море, предаде БНР.

Пристанищните власти били известени за потъването на лодка с имигранти от оцелели, открити на брега в град Палерос, намиращ се срещу остров Лефкада.

Спасените от кораба нелегални имигранти не дават точна информация за броя на пътуващите. До сега са открити телата на 12 души, от които 4 са деца. В спасителната операция участват кораби на бреговата охрана, водолази и хеликоптери. 

За минути силите на гръцката полиция са достигнали до мястото на инцидента до остров Лефкада, но сигналът е подаден твърде късно.

Надуваемата лодка, която се преобърнала, била дълга около осем метра. Тя била открита много близо до бреговете на Палерос. Започнало е разследване за установяване на причините за инцидента, откъде е идвала и накъде е отивала лодката.

От пътуващите на кораба имигранти 15 са спасени. Настанени са в болница и няма опастност за живота им. Установява се националността на пътуващите. По непотвърдена още информация от полицията, всички са бежанци от Сирия, а капитанът на кораба е от Египет.

Ежедневни са случеите на опити да се прехвърлят нелегални имигранти в Гърция през морската граница. Рязко намаля трафикът на хора по сухопътната граница с Турция, след като се изгради преградна стена. В отговор се засили нелегалния трансфер по море, като често трафикантите оставят бедстващи хора в гръцки териториални води.

Гърция е обичаен пункт за преминаване на имигранти от Азия, стремящи се да достигнат до Западна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай