Литва пое руля на Евросъюза

Литва пое руля на Евросъюза | StandartNews.com

За пръв път в историята председател на ЕС е бивша съветска република. От понеделник с големи амбиции шестмесечното ротационно председателство бе поето от Литва, която само допреди 23 години бе част от Съветския съюз. За Вилнюс европейското председателство е историческо събитие.

"За пръв път Литва се озовава начело на ЕС. Девет години след присъединяването ни към ЕС за нас председателството е нещо историческо и грандиозно, имащо голямо значение. В продължение на векове Литва е страдала от факта, че се намира в периферията на Европа. Възможността да сме начело на ЕС е истинско чудо", каза бившият премиер Андриус Кубилиус, който в момента е лидер на опозицията. Основен приоритет на литовското правителство е успехът на форума Източно партньорство, който ще се проведе през ноември във Вилнюс.

Като приоритети на литовското председателство са заложени постигането на напредък по идеята за европейски банков съюз и въвеждането на мерки за финансова стабилност на еврозоната, за икономически растеж и нови работни места. В дневния ред са записани новите технологии, енергийната сигурност и европейската отбрана. Мотото на литовското председателство е: "За една пораждаща доверие, растяща в икономически план и отворена Европа".

Освен това литовското председателство възнамерява да подложи на обсъждане въпроса с приемането на България и Румъния в Шенген през декември. Това съобщи посланик Раймундас Кароблис. Това е труден процес, чийто напредък зависи от постигането на единодушие в Съвета. Няколко държави от ЕС изглежда все още имат безпокойства, България и Румъния трябва да работят с тези страни и да покажат действителен напредък, коментира дипломатът.

Той изрази надежда предстоящите доклади на Европейската комисия за България и Румъния да бъдат "положителни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай