Крайнодесните се обединяват за изборите в ЕС

Крайнодесните се обединяват за изборите в ЕС | StandartNews.com

Виена. Шест европейски крайнодесни партии обединяват сили за изборите за Европейски парламент през май в опит да намалят влиянието на Брюксел и да възобновят националните правомощия на страните-членки, предаде АФП, позовавайки се на информация от австрийската Партия на свободата (FPOe).

Крайнодесните сили имат намерението да се превърнат в третата сила в ЕП след вота. Представители на Национален фронт (Франция), Северна лига (Италия), Шведски демократи (Швеция), Фламандски интерес (Белгия) и Словашка национална партия (Словакия) се срещнаха с нас на 15 ноември във Виена, за да обсъдят идеята за съюз, който да вкара Европа в правия път, поясни лидерът на Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. Срещата е била по инициатива на Партия на свободата.

След политиците е била лидерката на Националния фронт Марин льо Пен. На срещата не е присъствала холандската Партия на свободата, но се очаква в идните дни да има среща между нейния лидер Герт Вилдерс и Щрахе. Новият съюз пледира за запазване на националния суверенитет срещу съсредоточаване на правомощия в ръцете на Брюксел, както и за съхраняване на културните идентичности на европейските народи, сблъскващи се с масовата имиграция и ислямизацията на Европа.

Предстои лидерите на крайнодесните партии да обсъдят точките на споразумение, договорено на срещата във Виена в петъки да поставят подписите си под него. Засега не се знае на коя дата ще е въпросната среща. Кворум от 25 депутати от седем страни членки е необходим, за да се сформира парламентарна група в ЕП, припомня Франс прес.

Според евродепутата от австрийската Партия на свободата Андреас Мьолцер условието е изпълнено и крайнодесните партии ще могат да съставят група в следващия парламент.

Срещата във Виена на 15 ноември се състоя два дни след историческа среща в Хага на Марин льо Пен и Герт Вилдерс.

На 15 декември лидерът на австрийската Партия на свободата ще посети Италия по покана на Северна лига.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай