Кошмарът Ксавер покоси 6-ма в Европа

Рибният пазар в Хамбург под вода, евакуират хиляди във Великобритания

Кошмарът Ксавер покоси 6-ма в Европа | StandartNews.com

Шест са вече жертвите на урагана Ксавер, който удари Северна Европа. Трима души загинаха в Полша в петък, когато дърво падна върху лек автомобил с четирима души. Ден по-рано стихията отне живота на трима в Англия, Дания и Шотландия.

147 000 домакинства в Полша останаха без ток, след като вятърът събори покриви и дървета и прекъсна електропроводи. В прибалтийския северен район скоростта му бе 37,5 м/сек. Много летища, включително във Варшава, срещат проблеми и се налага отмяната на полети.

Движението в крайбрежните норвежки градове Берген и Ставангер е преустановено, съобщи специално за "Стандарт" българин, работещ там. "Имаше много силен вятър. Съобщават за няколко преобърнати камиона и автобуса, има петима ранени. Добре че живея в Осло, там няма проблеми", добави той и поясни, че в Северна Норвегия за едно нощ е паднал 60 см сняг.

В Северна Германия циклонът парализира почти за цял ден няколко провинции. Повиши се нивото на река Елба, която наводни известния Рибен пазар в Хамбург и съседните улици. "Такова силно наводнение не е имало през последните 10-20 години", съобщава представител на градските власти. Водата е надхвърлила 6 м, но мерките за сигурност са предвидени да издържат на равнища до 7,5 м. Въпреки ветровете, достигащи 155 км/ч, спасителните служби са имали по-малко работа, отколкото при други бури. Ксавер наложи сериозни промени в жп и въздушния транспорт. Летищата в Хамбург, Хановер и Бремен практически не работят, а паднали дървета почти са парализирали движението на влаковете в Шлезвиг-Холщайн и трафика по магистрала А7. Повечето училища са затворени. В Хановер инцидент с микробус с деца инвалиди премина без жертви и сериозни травми. В Щралзунд край остров Рюген вятърът събори покрива на супермаркет върху паркираните наблизо коли.

Великобритания обяви опасност от наводнения, след като на източното крайбрежие се стовариха най-силните приливни вълни за последните 60 години. Хиляди са евакуирани. На река Темза е задействан гигантски бент, който защитава Лондон от високи приливни вълни. Правителството свика кризисния комитет "Кобра", който заседава само в случай на заплаха за националната сигурност или извънредни обстоятелства в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай