Изнудват Меркел за министри

Консерваторите вече не изключват възможността за увеличаване на данъците

Изнудват Меркел за министри | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел може да бъде принудена да направи сериозни отстъпки, ако иска да убеди опозицията да участва в евентуална широка коалиция.

Както съобщи АФП, консерваторите на Меркел вече не изключват категорично възможността за увеличаване на данъците в опитите си да привлекат социалдемократите към сформирането на коалиция. "Естествено трябва да сме готови за компромиси във всички области", заяви заместник-председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет пред вестник "Ди Велт". "В противен случай няма да успеем да формираме коалиция", допълни той.

На изборите за Бундестаг в неделя Християндемократическият съюз на Меркел и съюзниците им от Християнсоциалния съюз получиха 41,5% от гласовете, което им осигури 311 депутати в 630-местната долна камара на парламента - с 5 по-малко от пълното мнозинство. Досегашните им коалиционни партньори от Свободната демократическа партия (СвДП) обаче не успяха да преминат 5-процентната граница, което принуди Меркел да си търси нови съюзници.

Като най-вероятен вариант е сочена Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Мнозина социалдемократи обаче са против широка коалиция с Меркел. Двете партии вече управляваха заедно от 2005 до 2009 г. , а резултатът бе рязък спад в подкрепата за ГСДП. Ръководството на партията ще се срещне днес, за да обсъди стратегиите си и настроенията сред членовете.

Ако все пак социалдемократите се съгласят да се включат в широка коалиция, те вероятно ще настояват за сериозни отстъпки като въвеждането на минимална работна заплата и по-високи данъци за богатите. Освен това се предполага, че те ще настояват да получат финансовото министерство, както и други ключови ведомства като външното министерство и министерството на труда.

Зелените, които взеха 8,4% от гласовете или 63 места в парламента, също изглежда имат сериозни колебания по отношение на евентуална коалиция с християндемократите на Меркел. Според Катрин Гьоринг-Екхард от ръководството на Съюз 90/Зелените различията с консерваторите са твърде големи, за да могат двете партии да работят ефикасно в коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай