Италианският премиер представи политиката на правителството

Агенции запазиха кредитния рейтинг на страната

Италианският премиер представи политиката на правителството | StandartNews.com

Рим. Новият премиер на Италия Енрико Лета получи вот на доверие от парламента и му предстои нов вот в Сената за одобряване на кризисната му програма. Той получи 453 гласа „за" и 153 „против".

Преди вота беше представена програмата на правителството за преборване на дълбоката икономическа криза и застоя в реформите. Наред с решаващите промени, които иска да въведе, Лета акцентира и върху необходимостта от насърчаването на икономическия растеж в европейските държави. Новият премиер отбеляза, че през тази седмица ще посети Берлин, Брюксел и Париж, за да дискутира този въпрос.

"Без Европа ние губим всичко", заяви новият премиер, като подчерта, че във времена на криза политиката за растеж не може да чака и че ЕС трябва да подпомогне растежа, без да попречва на стабилизирането на бюджета.

"Европа е обхваната от криза на легитимността и отново трябва да се превърне в мотор за устойчив икономически ръст", каза Лета.

Лета заяви, че незабавно трябва да бъдат прокарани политики за растеж. Според Лета, затъналата в рецесия Италия издъхва под тежестта на антикризисния курс, който беше поет от неговите предшественици, и тази посока трябва да бъде обърната.

"Италия умира само от антикризисната политика. Политиките за растеж не могат да чакат", подчерта премиерът.

Опорни точки в плана на Лета са мерките срещу високата безработица, предимно сред младежите, политиката по заетостта в полза на жените, данъчните облекчения в трудовия сектор.

Лета отмени планирано увеличение на данъците, с което в хазната трябваше да постъпят 6 милиарда евро. Правителството му няма да въведе непопулярен данък върху недвижимото имущество, който трябва да бъде събран през юни, нито ще увеличи ДДС през юли, както бе планирано от кабинета на Марио Монти.

Въпреки че обеща на Италия да заобиколи данъчните обещания, които бяха направени към Европа, Лета не обясни откъде правителството ще намери липсващите 6 милиарда евро. Той не говори нито за ограничаване на държавните разходи, нито за приватизацията на държавните компании или продажбата на държавни активи.

От своя страна, политическите анализатори веднага интерпретираха речта на Лета като политическо балансиране за запазване на единството в коалицията, съставена след близо 2 месеца застой след парламентарни избори без категоричен победител.

Новият министър-председател ръководи широка коалиция, към която принадлежи и партията на Силвио Берлускони. Правителството на Лета се приема като последен шанс за предотвратяване на нови избори и намиране на изход от кризата в затъналата в дългове и рецесия страна.

 

Междувременно, агенцията за кредитен рейтинг„Мудис" заяви, че отблизо ще наблюдава новият кабинет на Италия за способността му да преструктурира икономиката, предаде Ройтерс.

"Ще трябва да проверим обвързаността на новото правителство и способността му решително да прокарва големите структурни реформи, от които страната се нуждае, за да подобри кредитоспособността си", коментира служител на агенцията пред в. "Република". Той е допълнил, че за момента "ситуацията остава трудна."

В края на миналата седмица „Мудис" запази без променя рейтинга на страната на на ниво BBB+ заради поносимите лихви по италианските облигации първичния бюджетен излишък.

Негативната перспектива обаче остава заради продължаващата икономическа криза.

Рейтинговата агенция „Стандарт енд пуърс" предприе подобни стъпки.

"Все още не е ясно дали коалиционното правителство ще бъде способно да прокара реформи, които да насърчат растежа", коментираха от агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай