Испания отказа референдум за Каталуня

Испания отказа референдум за Каталуня | StandartNews.com

Мадрид. Сепаратистките партии в испанската област Каталуня определиха 9 ноември следващата година като дата за предложен референдум за независимост и се споразумяха за текста, но испанското правителство веднага се противопостави на плана.

Артур Мас, глава на каталунски регионално управление заяви, че гласуването, което испанското правителство обяви за противоконституционно, ще зададе два въпроса: "Искате ли Каталуния да бъде държава?" и "Искате ли тази държава да бъдат независима?", предаде Ройтерс.

Няма да има референдум за независимост на Каталуня, какъвто обяви в четвъртък премиерът на каталунското правителство Артур Мас, заяви испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от Франс прес. Той увери, че по този въпрос не може да има никакви преговори.

Според конституцията на Испания само централното правителство има право да насрочва референдуми. А неотдавна премиерът Мариано Рахой отклони искането на Мас за свикване на референдум за независимост на Каталуня.

Веднага след днешното изявление на Артур Мас испанският министър на правосъдието Алберто Руис-Галярдон заяви, че конституцията на кралството не позволява произвеждане на такъв референдум, съобщи Ройтерс.

Анкетите сочат, че по въпроса за независимостта каталонците са разделени на две почти равни групи за и против. ЕС и НАТО вече отправиха предупреждение, че ако Каталония се отдели от Испания, няма да стане автоматично член на двете организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай