И службите на Франция слушали

И службите на Франция слушали | StandartNews.com

Париж. Франция има своя собствена система за глобално електронно наблюдение, подобна на тази на САЩ, гръмна в. "Монд". Неотдавна избухна голям скандал след разкритието, че Америка подслушва и следи имейли масово. Париж не е реагирал твърде остро, когато е научил, че американските разузнавателни служби събират информация за телефонни разговори и контакти в интернет на европейските граждани.

Според "Монд" причините са две. Първо, във Франция са знаели за американската система. Второ, френските тайни служби сами събират данни за интернет и телефонни разговори на хората в страната. Разузнавателните служби според журналистите прихващат имейли, есемеси, следят социалните мрежи и дори сметки за телефонни разговори.

Получената информация се съхранява в продължение на години. Според журналистите всичко това се осъществява посредством Главна дирекция за външна сигурност (DGSE). Те не само открили съществуването на системата, но и стигнали до детайли от нейното функциониране. В края на миналата седмица германското издание "Шпигел" съобщи, че Американската агенция за национална сигурност подслушва представителства на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк и прониква в компютърните им мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай