Холандия ни спира от работа в ЕС

Министър иска оранжев код за българи и румънци

Холандия ни спира от работа в ЕС | StandartNews.com

Амстердам. След като Холандия спря България от влизане в зоната за свободно движение Шенген, сега иска да ограничи трудовия пазар на ЕС за българи и румънци. Холандският министър по социалната политика Лодевейк Асхер призова Европейския съюз да се фокусира върху "отрицателните последици" от трудовата миграция от Румъния и България. Изявлението му идва в момент, когато нови проучвания сочат за пресилен страхът от масов наплив, съобщи сайтът "И Ю Обзървър".

"В Холандия оранжевият код се издава, когато нивото на реките стане застрашително високо. Време е за подобна тревога, а именно, че свободното движение на хора в ЕС понякога има отрицателни последици", написа Асхер в статия за холандския вестник "Фолкскрант".

Трудовата миграция от Румъния и България се превърна в гореща тема във Великобритания, Холандия и Германия, преди последните трудови ограничения да отпаднат на 1 януари.

Заедно с Дейвид Гудхарт, който е британски застъпник за ограничения върху имиграцията, холандският министър посочва, че дъмпингът в заплащането, експлоатацията и "изтласкването" на местните работници са "основни странични ефекти" от свободата на движение на работници от ЕС. Двамата призовават за по-строги правила, които да санкционират компании, експлоатиращи работници от новите държави членки.

Според британската лобистка организация "Migration Matters" броят на румънците и българите, които ще дойдат във Великобритания през 2014 г., вероятно ще достигне едва 20 000 души, а не 300 000, както твърдят други организации. Британският депутат Филип Дейвис от Консервативната партия обаче призова ограниченията за българи и румънци да останат, пише регионалният британски вестник "Телеграф енд аргъс".

По думите му никой не знаел колко от 21-те милиона души, живеещи в Румъния, и 7-те милиона, живеещи в България, ще емигрират, когато ограниченията паднат на 1 януари. Дейвис заяви също, че евентуален наплив на хора ще натовари още повече обществените услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай