Сряда,

Холандия ни спира от работа в ЕС

От: Администратор -
11300
Холандия ни спира от работа в ЕС
A
A
A

Амстердам. След като Холандия спря България от влизане в зоната за свободно движение Шенген, сега иска да ограничи трудовия пазар на ЕС за българи и румънци. Холандският министър по социалната политика Лодевейк Асхер призова Европейския съюз да се фокусира върху "отрицателните последици" от трудовата миграция от Румъния и България. Изявлението му идва в момент, когато нови проучвания сочат за пресилен страхът от масов наплив, съобщи сайтът "И Ю Обзървър".

"В Холандия оранжевият код се издава, когато нивото на реките стане застрашително високо. Време е за подобна тревога, а именно, че свободното движение на хора в ЕС понякога има отрицателни последици", написа Асхер в статия за холандския вестник "Фолкскрант".

Трудовата миграция от Румъния и България се превърна в гореща тема във Великобритания, Холандия и Германия, преди последните трудови ограничения да отпаднат на 1 януари.

Заедно с Дейвид Гудхарт, който е британски застъпник за ограничения върху имиграцията, холандският министър посочва, че дъмпингът в заплащането, експлоатацията и "изтласкването" на местните работници са "основни странични ефекти" от свободата на движение на работници от ЕС. Двамата призовават за по-строги правила, които да санкционират компании, експлоатиращи работници от новите държави членки.

Според британската лобистка организация "Migration Matters" броят на румънците и българите, които ще дойдат във Великобритания през 2014 г., вероятно ще достигне едва 20 000 души, а не 300 000, както твърдят други организации. Британският депутат Филип Дейвис от Консервативната партия обаче призова ограниченията за българи и румънци да останат, пише регионалният британски вестник "Телеграф енд аргъс".

По думите му никой не знаел колко от 21-те милиона души, живеещи в Румъния, и 7-те милиона, живеещи в България, ще емигрират, когато ограниченията паднат на 1 януари. Дейвис заяви също, че евентуален наплив на хора ще натовари още повече обществените услуги.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички