Гръцките общини обявиха 24-часова стачка

Протестиращи нападнаха кмета на Атина

Гръцките общини обявиха 24-часова стачка | StandartNews.com

Атина. Общинските работници в Атина стачкуват, за да протестират срещу плановете на правителството за намаляване на броя на държавните служители. Това е мярка изисквана от международните кредитори на Гърция, за да бъде одобрен следващия транш от спасителните заеми за страната.

Финансовите министри от еврозоната се срещнат по-късно днес в Брюксел и ще разгледат освобождаването на средствата.

Пол Томсън, представител на Международния валутен фонд, и министърът на финансите Янис Стурнарас заявиха в неделя, че има "надежда" за окончателно споразумение между Гърция и нейните кредитори - МВФ, Европейската централна банка и Европейската комисия - преди заседанието.

Правителството се опитва да накара 12 500 държавни служители са излязат в административен отпуск до края на 2013 г., с възможност за уволнение. Това включва персонал от училищната сигурност, общинската полиция на Атина, местни правителствени служители, учители и различни служители на министерството.

Междувременно, стана ясно че кметът на Атина Георгиос Каминис е бил нападнат от група протестиращи против масовите уволнения на служители в държавния сектор. Нападението е станало, докато кметът е излизал от работно съвещание. Предполага се, че върху него са се нахвърлили членове на синдикати, недоволни от плановете на правителството, предаде Дарик.

Георгиос Каминис не е получил сериозни наранявания при нападението.

Общините в Гърция днес няма да работят в знак на протест срещу плановете на властите да бъдат уволнени до една година 12,5 хиляди държавни служители. 24-часова стачка са обявили и работещите в общинската полиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай