Четвъртък,

„Глуповата" снимка на Оланд докара обвинения в цензура на Франс прес

От: Failed to load user -
„Глуповата" снимка на Оланд докара обвинения в цензура на Франс прес
A
A
A

Париж. Агенция Франс прес попадна под обстрел от обвинения в цензура, след като свали „некрасива" снимка на френския президент Франсоа Оланд. Снимката е направена по време на посещение на президента в училище в Северна Франция и на нея се вижда Оланд с „глупава усмивка", според определението на Евронюз, и надпис на дъската „Училището отново започва".

Франс прес обаче отрече умишлено да е сваляла снимката от интернет.

„АФП е обвинявана в цензура и опит за скриване на фотография по нареждане на президентската администрация. Но случаят не е такъв. В този смисъл след известен размисъл осъзнахме, че свалянето на снимката беше грешка", пишат от международната агенция в блога си.

„На първо място, Франс прес няма навика да разпространява снимки, които обиждат хората. Решението за публикуване на всяка една от тях е базирано на информативната им съдържателност. Никога не публикуваме снимки, само защото са стряскащи или за да осмеем някого. Фотографите ни често запечатват публични личности в неприятни, но изцяло човешки пози. Например с пръст в носа. Но е въпрос на редакционно решение, дали да бъдат публикувани", обясняват от Франс прес.

След това редакторите казват, че това е била грешка и в опита си да свалят снимката, която не е трябвало да бъде публикувана, са си създали повече проблеми.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички