Вторник,

Германия призова ЕС да се отвори за сирийските бежанци

От: Failed to load user -
2963
Германия призова ЕС да се отвори за сирийските бежанци
A
A
A

Берлин. Германските власти призоваха всички страни-членки на Европейския съюз да приемат бежанци от Сирия. Очаква се в Германия, първата европейска държава, която прие програма за сирийските бежанци, да отидат около 5000 души.

"Правителствата трябва да последват примера на Германия и други европейски страни и да приемат сирийски бежанци", заяви в Женева вътрешният министър на федералната република Ханс-Петер Фридрих

От Норвегия също заявиха, че ще страната ще приеме 1000 сирийци, а Австрия и Швейцария – по 500. Квотите са специални за уязвими групи като жени и деца. Те са отделно от онези сирийци, които достигат западни страни по други начини и кандидатстват за убежище там.

По думите на управляващите в България, нашата страна също е изчерпала капацитета си за прием на бежанци.

След резолюцията за сирийското химическо оръжие, Съветът за сигурност на ООН вчера обяви, че ще се заеме с острата хуманитарна криза в страната, което ще бъде тест за крехкия консенсус относно конфликта.

Повече от 2 милиона сирийци, предимно жени и деца, са избягали по време на гражданската война, която продължава над две години, а над 100 000 си загинали, според проучване на ООН. Милиони повече вътре Сирия са в отчаяна нужда от помощ, която не винаги пристига навреме или в необходимите количества поради прекомерна бюрокрация и насилие.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички