Германия призова британския посланик заради шпионажа

Германия призова британския посланик заради шпионажа | StandartNews.com

Берлин. Британският посланик в Берлин е бил привикан от външното министерство на Германия, за да отговори на твърденията за шпионаж от страна на Великобритания, предаде Би Би Си.

Вестник Indipendent твърди, че британското посолство в Берлин може да се е използвало като "свръхсекретна подслушвателен пост".

От изданието цитират изтекла информация от американската Национална агенция сочеща, Обединеното кралство може да е използвало високотехнологично оборудване, помещаващо се на покрива на посолството. Става дума цилиндрична структура на покрива на британското посолство в Берлин, която прилича на станция за подслушване. От улицата тази структура трудно може да се забележи.

Всяка такава подслушвателна станция би била против международното право, твърди официален Берлин..

Германският външен министър Гидо Вестервеле е поискал присъствието на Саймън Макдоналд, за да отговори на твърденията.

"Ръководителят на отдел "Европа" в министерство е казал на посланика, че прихващането на комуникации от територията на дипломатическа мисия е противозаконно действия", казва говорител на външното министерство. Повече подробности за разговора не били оповестени.

Миналата седмица министерството на външните работи призова и американския посланик, като поводът бяха твърденията, че мобилният телефон на Ангела Меркел дълги години е бил подслушван от американските тайни служби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай