Германия дава 1 млрд. на малките и средни фирми в Испания

Германия дава 1 млрд. на малките и средни фирми в Испания  | StandartNews.com

Берлин. Германия ще предостави около 1 млрд. евро на испанските малки и средни фирми. Това ще стане в рамките на двустранната програма за финансова помощи. Целта е да се пребори високата безработица в южна Европа, пише в доклад на немското финансово министерство.

Ройтерс оповести проектодокумента, според който Германската банка за развитие KfW ще предостави 800 млн. евро чрез отпускане на заеми и чрез участие във фондове за насърчаване на развитието на заетостта в малките и средни по размер компании в Испания. Програмата може да послужи за пример на други държави.

В същото време немският вестник "Ханделсблат" съобщава, че Германия и Франция могат да предложат създаване на фонд в размер на 10 млрд. евро в подкрепа на страни от еврозоната, които провеждат структурни промени.

Рецесията в еврозоната доведе до нов рекорд на безработицата във валутния съюз. През април тя е била 12,2%. Причината е тежката криза в част страните. Миналата седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие понижи годишната си прогноза и очаква през 2013 г. БВП на еврозоната да се свие с 0,6%. Досега ОИСР очакваше спад с 0,1 на сто.

Данните в отделните страни обаче доста се различават. Сред отличниците са Австрия и Германия с безработица от 4,7% и 5,4%. На другия край са Гърция, където безработните са 27%, и Испания с 26,8%, показват данните на Евростат. Младежката безработица в еврозоната е 24,4%.

За година ситуацията на пазара на труда се е влошила най-много в Гърция, Кипър, Испания и Португалия, а най-голямо подобрение отчитат Латвия, Естония и Ирландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай