Гърция и Италия искат общ европейски план за бежанците

9 държави искат ЕС да вземе по-активна роля в спиране на потока от нелегални имигранти

Гърция и Италия искат общ европейски план за бежанците | StandartNews.com

Брюксел. Пристигайки на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък министър-председателят Андонис Самарас заяви, че ще "настоява" за решения на проблемите, свързани с незаконната имиграция и безработицата сред младите хора, които са особено силно уесетени в държави извън границите на блока.

"Ние сме тук, за да настояваме за по-голяма Европа, за по-добра Европа", Самарас заяви пред репортери, като добави, че преговорите за банков съюз са в дневния ред, както и "повече работни места и растеж, особено работни места за младото поколение. "

Гърция, Италия, Испания и още шест европейски държави настояват ЕС да вземе по-активна роля в спиране на потока от нелегални имигранти, съобщи гръцкият вестник "Катимерини." Според източници от ЕС предложението на Гърция, Италия, Испания, Кипър, Малта, Португалия, Словения, Хърватия и Унгария ще бъде прието от европейските лидери в края на Европейския съвет, който започна в четвъртък. България не участва в предложението въпреки засиления миграционен натиск.

Подобно решение би било първата позитивна реакция от Брюксел на усилията на гръцкия премиер Андонис Самарас да получи повече подкрепа от ЕС за борба с нелегалната имиграция. В общото предложение на деветте държави те оповестяват за създаване на специална работна група, която да предложи инициативи за ефективно решаване на проблема. Страните също така настояват за по-близко сътрудничество между граничната агенция на ЕС Frontex. Италия също ще търси преразглеждане на европейските политики за даване на убежище. Рим ще поиска и извънредни действия за десетките хиляди африкански мигранти, които пристигат в Сицилия.

Хроничната нестабилност в Африка и Близкия изток означава, че трагедиите като тази с потъването на мигрантски кораб и смъртта на над 550 души ще продължат, заяви премиерът Енрико Лета пред италианския парламент. "Никой не трябва да бъде под впечатлението, че тези трагедии са преминаващи епизоди или че те ще спрат с идването на лошото време", каза Лета.

Преди седмица Италия подсили морските и въздушните патрули с четири патрулни кораба, хеликоптери и безпилотни самолети, които да откриват по-рано мигрантски лодки в Южното Средиземноморие. Словения и Финландия са предложили едностранна помощ, но Лета се надява на общо действие от страна на ЕС.

По думите на италианския премиер той ще поиска от лидерите на ЕС в Брюксел да признаят, че кризата е събитие от колективна отговорност, което ще гарантира разпределение на финансовата тежест между всички страни членки. Той също така ще иска и повече ресурси от Frontex и агенцията за мониторинг на границите Eurosur, както и повече дипломатически ангажимент с държавите в Африка и Близкия изток.

Около 2/3 от пристигащите в момента искат убежище, което е тежко бреме за държавите по границите на ЕС. "Камбаната бие за всички. За Европа като цяло и за всеки от членовете й, дори и тези, които са най-отдалечени." Лета също така предупреди, че няма да приеме компромисни решения от Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай