Франция отново изпадна в рецесия

Анализатор предвижда спад с 0,7% на БВП в еврозоната до края на годината

Франция отново изпадна в рецесия | StandartNews.com

Париж. Френският икономически ръст се е понижил с 0,2% през първото тримесечие на 2013 г., след като спадна с 0,3% в края на миналата година. И докато правителството очаква 0,1-процентен ръст през 2013 г., институтът за икономически изследвания не възлага надежди за положителен растеж и прогнозира спад от 0,3%, коментира местният в. "Фигаро".

Година след началото на президентския мандат на Франсоа Оланд страната е в рецесия, а безработицата достига рекордни нива. Досега институтът прогнозираше нулев ръст през първите три месеца на годината.

Новината за икономическото представяне на Франция бе обявена паралелно с данните за икономиката на северната й съседка Германия, която вместо предвидените 0,3% ръст е отчела повишение от едва 0,1%. В България за първото тримесечие е отчетен икономически растеж от 0,1% спрямо предходните три месеца и увеличение на БВП с 0,4% в сравнение с периода януари-март 2012 г., става ясно от статистиката. За цялата еврозона свиването е с 0,2%.

"Очакваме еврозоната да регистрира спад на БВП с 0,7% през 2013 година, като постепенното възстановяване ще започне едва в последните месеци", коментира анализаторът от лондонския институт IHS Global Insight Хауърд Арчър, цитиран от АФП. Агенцията припомня последната официална прогноза на ЕК за 2013 г., според която икономиката ще се свие с 0,4%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай