Франция арестува нападателя от Париж

Дехар е бил осъден през 1998 г. за ролята си в поредица от фатални стрелби

Франция арестува нападателя от Париж | StandartNews.com

Париж. Френските власти са арестували Абделхаким Дехар по подозрение за извършване на последните атаки в Париж, предадоха световните агенции.

Той е бил отведен в ареста около 20:00 часа българско време в сряда, след като е бил намерен в бесъзнание в кола в паркинг северозападно от Париж.

Властите заявиха, че Дехар е бил осъден през 1998 г. за ролята си в поредица от фатални стрелби в Париж. ДНК пробите са съвпаднали със следите намерени по гилзи от редакцията на "Леберасион".

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс потвърди самоличността на търсения Абделхаким Дехар и каза, че по всичко изглежда, че стрелецът най-вероятно е направил опит да се самоубие.

Според полицейски източници, Дехар е добре известен на полицията. През 1998 г. той е осъден на четири години затвор по шумното дело срещу "революционните анархисти" Флоранс рей и Одри Мопен. Става въпрос за масово убийство в Париж през 1994 г., когато анархисти убиват петима души, включително трима полицаи. Делото предизвика остра полемика във Франция, беше повдигнат дори въпросът за отменяне на смъртното наказание в страната, припомнт агенциите.

Заподозреният е заплашил миналия петък телевизионна станция, стреля и рани тежко човек в редакцията на вестник "Либерасион" и нападна централа на банка.

В телевизионния канал BFMTV мъжът просто изпразнил демонстративно патрона от цевта и казал "Следващият път няма да ви пропусна".

В "Либерасион" нападателят просто влезе, извади пушка-помпа и простреля в гърба, стоящият с гръб към него помощник на фотожурналистите. Всичко приключи за 10 секунди.

Два часа по-късно той стреля в централата на банка "Сосиете женерал" и отново изчезна.

Не е ясно в какво състояние е мъжът, а полицията казва само, че той още не е в състояние да му бъдат прочетени правата и няма да разкрива личността и евентуалните му мотиви.

Стотици полицаи бяха вдигнати на крак в голямо претърсване на Париж, а сигурността пред всички редакции беше засилена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай