Европа търси 200 млрд., за да живне икономиката

Европа търси 200 млрд., за да живне икономиката | StandartNews.com

Брюксел. 200 млрд. евро търси Европа за съживяване на икономиката си. Ръководството на ЕС е принудено да търси нови методи за съживяване на икономиката на фона на рецесията във Великобритания и Испания. Панацея срещу намаляването на БВП трябва да стане инвестиционен план в размер на 200 милиарда евро, който според неофициални данни, ЕК подготвя за срещата през юни в Брюксел.

Експерти смятат, че инициативата за „нов план Маршал” е навременна, но се съмняват, че тази сума ще бъде достатъчна, за да се промени ситуацията, съобщава „РБК Дейли”.

Под натиска на Германия и Франция страните от ЕС следваха мерки за строги икономии, намалявайки бюджетния дефицит и провеждайки мащабни структурни реформи. Но стимулиращ ефект трябва да се появи едва след няколко години, а в момента регионът се сблъсква със забавяне на ръста на БВП. На фона на програмата за икономии, която ще се отрази негативно на потребителската активност и на вътрешното търсене, икономиките на Испания и Великобритания изпаднаха в техническа рецесия.

Гражданите и редица политици все повече се убеждават в това, че разходите се съкращават твърде много и прекалено бързо. Заради това вече паднаха от власт правителствата в Холандия и Румъния. А във Франция социалистът Франсоа Оланд, който настоява за съкращаване на разходите, изпревари действащия президент Никола Саркози на първия тур на изборите и се очаква да победи и на втория тур.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай