ЕС натисна Румъния за земята за чужденци

ЕС натисна Румъния за земята за чужденци | StandartNews.com

Букурещ. Европейският съюз отказа да отложи началото на свободната продажба на земеделска земя в Румъния на чужденци, съобщи вестник "Ромъния либера".

ЕК е отхвърлила предложения от румънското правителство проект за поетапна либерализация на продажбата на земя на чужденци, така че свободният пазар на земя ще започне от 1 януари 2014 г., както бе първоначално планирано, пише изданието. Румънското правителство помоли да бъдат внесени няколко поправки в плана, съгласуван с Брюксел. То предложи да се създаде специален орган за посредничество в отношенията купувач-продавач с цел коректна оценка на земята.

Планирано беше също продажбата на земя да се разреши само за селскостопански цели, и то на лица, които имат 5-годишен опит в сферата на инвестициите. Брюксел обаче отхвърли тези и някои други предложения. Според някои експерти продажбата на земеделски земи ще утежни допълнително ситуацията в селското стопанство, което след приватизацията през 90-те години, извършена набързо по рецепти на западни експерти, доведе до упадък на земеделието. Създадените в миналото едри земеделски стопанства бяха разрушени и сега повече от половината румънски фермери притежават по-малко от 10 хектара земя.

Селското стопанство получи и друг удар след приемането на закона за реституцията на недвижимо имущество, конфискувано от комунистическия режим, който отвори "кутията на Пандора". Правителството бе затрупано от цяла лавина искове от бивши магнати и земевладелци, техни наследници и дори "псевдособственици" за връщане на земи, конфискувани след Втората световна война. Този "ураган" от искове не само съществено подкопа процеса на приватизация в аграрния сектор, но и доведе до блокиране на много стратегически инвестиции в отрасъла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай