Вторник,

ЕС накара Малта да спре продажбата на гражданство

От: Failed to load user -
2599
ЕС накара Малта да спре продажбата на гражданство
A
A
A

Брюксел. Под натиска на ЕС, Малта прекрати спорна нова схема за издаване на паспорти за граждани на страни извън ЕС, заявявайки, че от кандидатите ще се изисква да прекарват най-малко една година в Малта преди да имат такова право, предаде Би Би Си.

Новото условие беше обявено от Малта в съвместно изявление с Европейската комисия .

Кандидатите все още ще трябва да инвестират най-малко 1.15 млн. евро в икономиката на страната, за да получат гражданство.

По-рано този месец Европейската комисия и Европейският парламент разкритикуваха Валета за "продажбата" на паспорти и заявиха, че схемата обезценява европейското гражданство. Започнаха и разговори между представители на ЕК и на малтийските власти.

Първоначално програмата предвиждаше гражданство да може да се даде на едва 1800 души. Това не включва техните близки роднини, които също могат да си "платят" за паспорт, но на по-ниска тарифа. Сега обаче Малта обмисля да вдигне този таван.

Схемата се управлява от американската компания Henley and Partners, която е глобален лидер в планирането на кандидатстването за гражданство. На нейния уебсайт пише, че малтийската програма е насочена към "личности и семейства с ултрависока нетна стойност от целия свят".

Кандидатите ще бъдат подложени на подробна проверка и само "най-достойните клиенти ще бъдат одобрени".

По силата на европейските договори човек, който получи гражданство на една европейска държава, автоматично получава права във всичките останали страни от ЕС.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията