Четвъртък,

ЕП одобри "Бюджет 2014"

От: Администратор -
953
ЕП одобри "Бюджет 2014"
A
A
A

Брюксел. Бюджетът на Европейския съюз за 2014 г. бе одобрен официално от Европейския парламент днес. Това се случва седмица след споразумението на Съвета на ЕС.  

Към бюджета бяха добавени 500 милиона евро за плащания, с което общият му размер, в сравнение с първоначалния, предложен от Съвета, стана 135.5 милиарда евро.

Размерът на ангажиментите възлиза на 142.6 милиарда евро, в съответствие с предложението на комисията по бюджета, предаде пресслужбата на Европейския парламент.

След преговори, продължили до понеделник вечер, парламентът и съветът постигнаха съгласие във вторник, 12 ноември, да решат проблема с недостига в плащанията, през текущата фискална година.

Това беше предпоставка за Европарламента да одобри във вторник многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 година. Евродепутатите направиха възможно ЕС да започне първата година от новата рамка без дефицит.

Членовете на Европарламента гарантираха, че ЕС ще компенсира жертвите на катастрофалните наводнения и суша през 2013 г. и че приоритетите на парламента за 2014 г. в области като заетост, научни изследвания и иновации, управление на границите и хуманитарната помощ ще бъдат взети под внимание.

Парламентът спечели подкрепата на страните членки на ЕС за укрепване на Frontex — агенцията на ЕС за управление на външните граници и на Европейска служба за подкрепа в областта на убежището. Европол — агенцията за правоприлагане — също ще бъде подкрепена, за да се справи с новите си задачи срещу киберпрестъпленията.

Докладчикът за бюджета 2014 г. Ане Йенсен (АЛДЕ, Дания), описа резултата като „бюджет със строги икономии", обръщайки внимание на факта, че той е почти с 6% по нисък от тазгодишния. „Въпреки това, аз съм доволна, че успяхме да осигурим повече средства за политиките за растеж, за научни изследвания, образование и иновации и за хуманитарна помощ в Близкия изток", добави тя.

Съветът се съгласи с исканията на Парламента за повече пари за борба с огромната младежка безработица в целия ЕС. Бюджетите за инвестиране в области на политиката, насочени към засилване на икономическия растеж, като научните изследвания („Хоризонт 2020"), програмата за цифровите технологии, малките и средни предприятия (COSME) и образование („Еразъм +"), също ще се увеличат значително, в сравнение с първоначалното предложение на Съвета.

Одобрението на Парламента на МФР вчера проправи пътя за окончателните гласувания по отделните програми на ЕС, много от които ще бъдат направени през тази седмица. Това е последната стъпка, позволяваща всички нови програми да стартират навреме — на 1 януари 2014 година.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията