ЕК: Въвеждането на такса за Гибралтар е незаконно

ЕК: Въвеждането на такса за Гибралтар е незаконно  | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия заяви, че от гледна точка на европейското законодателство, въвеждането на такса за преминаване през границата между Испания и британската територия Гибралтар би било „незаконно" , съобщи ABCnews.

„Всяка сума, искана за преминаване на границата, би била незаконна в светлината на общностното право", заяви говорителят на Комисията Оливие Байи по време на пресконференция.
„Ако се наложи, ЕК ще предприеме действия, за да е сигурна, че европейското право ще бъде спазено", предупреди още той.

Изявлението бе направено във връзка с изказване на испанския външен министър, който посочи, че Мадрид може да наложи такса от 50 евро на границата си с британската територия.

Байи допълни, че тази идея е „чисто теоретична" и според него не отразява позицията на испанските власти.
ЕС вече обяви, че ще изпрати наблюдатели по границата между Испания и Гибралтар, за да разследват конфликта около британската задморска територия на Пиринейския полуостров. Говорител на председателя на ЕК уточни, че групата наблюдатели ще пристигнат по границата в началото на септември.

Напрежението в региона се изостри, след като на 24 юли гибралтарските власти взеха решение да стоварят в морето 70 бетонни блока с цел да се изгради изкуствен риф и за увеличаване на риболова. Тази мярка затрудни риболова за испанците във водите около британския анклав.

В отговор испанското правителство ожесточи процедурите за проверка на документите по границата с Гибралтар, което стана причина за огромни задръствания по границата. Британското правителство се обърна към ЕК с молба „да сложи край на дискриминационните мерки на Испания" и да изпрати наблюдатели по границата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай