ЕК режe бонусите на мениджърите

Представят пакет от мерки до края на годината

ЕК режe бонусите на мениджърите | StandartNews.com

Европейската комисия възнамерява до края на годината да представи пакет мерки, насочени към ограничаването на бонусите във всички отрасли на европейската икономика. Това заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние, цитиран от "РБК Дейли".

Само преди няколко дни ЕП одобри законопроект, който ограничава бонусите на работещите във финансовия сектор. На банкерите бе забранено да получават премии, които са по-големи от нивото на базовото им заплащане. Ако искат да получат бонус, равен на два пъти заплатата им, това трябва да се гласува на акционерно събрание. По-големи премии обаче вече ще са невъзможни.

"Във всички търгуващи се на борсата компании в ЕС решението за размера на заплатите на висшите мениджъри трябва да се взима от акционерите. Това касае и величините на "златните парашути", каза Барние.

Терминът "златни парашути" се използва за заплащане, което се предлага на висшите мениджъри, когато напускат компанията. Според Барние в пакета, който ще бъде предложен до края на годината, ще се предполага затягане на мерките за обезпечаване прозрачността на капитала.

"Например, за да имат възможност обществеността и инвеститорите да сравнят отделните фирми, информацията за заплатите на членовете на управителния съвет може да се публикува в рамките на ежегодния финансов отчет на компаниите", обясни еврокомисарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай