ЕК похвали Гърция за успешната политика на икономии

Гърция бе обхваната от мащабна стачки в знак на протест срещу реформите

ЕК похвали Гърция за успешната политика на икономии | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия очаква постепенно връщане на Гърция към икономически растеж през 2014 г. след шест години рецесия, докато страната бе обхваната от мащабна стачки в знак на протест срещу план за преустройство на държавната администрация, предаде Ройтерс.

"Знам, че гръцките граждани живеят в изключително трудни условия, но ние можем да кажем сега, че има светлина в края на тунела", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на съвместна пресконференция в Брюксел с гръцкия премиер Андонис Самарас.

"Не е моментът за отслабване на усилията", добави Барозу.

Барозу изрично защити политиката на икономии, наложена на страната в замяна на програмата за финансова помощ и предвиждаща драстични съкращения в държавния сектор.

Социалното напрежение в Гърция нарасна, след като гръцкото правителство се ангажира до края на годината да изпрати 25 хиляди държавни служители в така наречен "трудов резерв" със запазване на 75% от заплатите им, за да изпълни условието на международните кредитори за съкращаване на размера на държавния сектор.

Мярката трябва да се приложи за 12 500 служители до края на септември. Ако след осем месеца на тези служители не бъдат намерени други работни места, те ще бъдат уволнени.

Барозу призна, че въпросът за нуждите от финансиране на Гърция, ще бъде поставен отново, без да говори ясно за трети план за подпомагане на страната.

"На този етап не мога да спекулирам за следващите етапи. Експертите от "тройката" са в Атина и ние ще изчакаме тяхната оценка", каза Барозу. Програмата за финансова помощ, от която се възползва сега Гърция, приключва в средата на 2014 г.

Председателят на Еврокомисията се обяви за разширяване на мащаба на реформите и ускоряване на приватизацията в Гърция. Барозу подкрепи усилията на Атина, като похвали "решителността на Андонис Самарас", която нарече "ключ към успеха на икономическата програма".

От своя страна Самарас отбеляза, че Гърция "обръща страницата" и "вече не става въпрос за излизане на страната от еврозоната". По думите на премиера "страната се нуждае от реформи, които биха осигурили финансов успех, а не от мерки за строги икономии".

 

Междувременно, стачките и протестите в страната продължават и в сряда. Лекарите излязоха на тридневна стачка в знак на протест срещу съкращенията, а 48-часова стачка започват и другите работещи в държавните болници, предаде радио "Атина".

Публичният сектор ще бъде затворен, тъй като Федерацията на държавните служители АДЕДИ е обявила 48-часова стачка, в която ще участват и учителите. От 9 до 12 часа ще спрат работа и служителите в медиите.

Продължава и стачката на преподавателите от държавните и частни учебни заведения, както и на работещите в застрахователните и осигурителни фондове. В стачката, организирана от синдиката на държавните служители, ще се включат и съдебните служители.

Гръцките ректори излязоха с резолюция, в която алармират за недостиг на 2 500 университетски служители и призовават академичната общност да застане зад бъдещето на държавните университети.

В резултат на стачките някои училища в гръцката столица са под обсада. От началото на седмицата средните училища в Атина са затворени, а студентите учат с намалени часове.

От 11 до 15 ч. спират работа и работещите в железопътна компания (ОСЕ) в знак на протест срещу продажбата на железопътния оператор ТРЕНОСЕ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай