Чешкият премиер подаде оставка

Президентът на страната не подкрепя организирането на предсрочни избори

Чешкият премиер подаде оставка | StandartNews.com

Прага. Чешкият президент Милош Земан не подкрепя идеята за организиране на предсрочни избори като начин за излизане от политическата криза. Това стана ясно в понеделник след среща между него и премиерът в оставка Петър Нечас, съобщиха световните агенции. Нечас обяви готовността си да се оттегли от премиерския пост заради скандала около задържането на политици и високопоставени чиновници, близки до управляващата партия.

"Разговаряхме дълго и проучихме всички възможни варианти", заяви Нечас след срещата си с президента. Главният секретар на президентската служба заяви, че провеждането на предсрочни избори ще бъде обмислено като "последна възможност" от държавния глава.

По-рано Земан посочи, че би искал парламентарните избори да се проведат едновременно с европейските избори през май 2014 година, за да се спестят парите на данъкоплатците.

Управляващата Гражданска демократическа партия (ГДП) ще направи опит да сформира ново правителство със сегашните си двама коалиционни партньори, за да продължи редовния четиригодишен мандат, който изтича през май следващата година.

Премиерът заяви също, че ще се оттегли и от председателския пост на ГДП, който заема от 2010 година.

Ако опитите за сформиране на нов кабинет се провалят и парламентът бъде разпуснат предсрочни избори ще се състоят вероятно през есента.

До оставката на Нечас се стигна, след като през миналата седмица седем политици и високопоставени чиновници, близки до управляващата партия, бяха арестувани и обвинени в различни злоупотреби при мащабна акция на полицията миналата седмица.

Сред задържаните е и шефката на кабинета на премиера Яна Нагиова, която е обвинена, че е уредила отказ от депутатски мандати на трима неудобни за управляващата партия народни представители в замяна на длъжности в ръководството на държавни компании. Освен това по данни на Чешкото управление за борба с организираната престъпност Нагиова е координирала следеното на трима души, сред които и съпругата на премиера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай