Бивш гръцки министър укрил 3 млн. евро данъци

Бивш гръцки министър укрил 3 млн. евро данъци | StandartNews.com

Атина. Янос Папантониу, бивш министър на финансите и отбраната на Гърция и съпругата му Ставрула Караку са обвинени в укриване на данъци. Те ще бъдат обвинени за предполагаемо избягване на 3 милиона евро в данъци между 2000 и 2010 година, предаде Financial Times, цитирайки прокурор, занимаващ се с корупционни практики, разкрити от гръцката служба за борба с финансовите престъпления.

Папантониу изглежда е укривал близо 80 000 евро на година. Освен това съпругата му е обвинена в углавно престъпление, след като следователите са открили 1.3 милиона евро в сметка в швейцарска банка, които не са били декларирани.

Financial Times коментира, че гръцкото правителство не желае да се пребори с явлението, наречено "бягство от данъци".

Бившият министър на финансите, вкарал Гърция в еврозоната през 2000 г., е изправен пред обвинения за неплащане на данъци, пише вестникът, като напомня за "списъка Лагард", съдържащ имената на политици и едри бизнесмени, превели десетки милиони евро по сметки в банката HSBC в Швейцария, за да скрият данъци.

Списъкът Лагард се превърна в символ на нежеланието на гръцкото правителство да се пребори с бягството от данъци на богатия елит в Гърция въпреки натиска на международните кредитори и критиките на лявата опозиция СИРИЗА, се казва в публикацията на вестника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай