Берлускони поиска предсрочни избори

Берлускони поиска предсрочни избори | StandartNews.com

Рим. Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който е в опозиция от края на ноември, се обяви за нови парламентарни избори в Италия през май заедно с изборите за европейски депутати, предаде АФП.

"След шест месеца ще има европейски избори, и аз се надявам , че и в нашата страна ще има избори, за да има ново правителство", заяви Берлускони на конференция организирана в чест на създаването на хилядния клуб на неговата партия Форца Италия (Forza Italia), съживена наскоро.

Политикът оттегли подкрепата си за правителството, обединило леви и десни начело с Енрико Лета. Силвио Берлускони направи това непосредствено след изгонването му от парламента на 27 ноември, потвърдено от сенаторите заради влезли в сила присъди срещу скандалния политик. Но изпълнителната власт остава подкрепена от петдесет дясноцентристки парламентаристи, застанали зад бившата му дясна ръка Анджелино Алфано, който сега е вицепремиер.

От трибуната в Рим медийният магнат отправи покана към крайнолявата партия SEL и популярното народно движение "Пет звезди" на Бепе Грило, да сформират ново мнозинство.

"Имаме нужда от правителство на всички политически сили, дори от SEL и "Петте звезди", за да се подготви нов избирателен закон, който да гарантира определен резултат и зачита биполярността", каза той.

Сега действащият закон е критикуван, защото не даде възможност да се създаде ясно мнозинство след парламентарните избори през февруари миналата година. Парламентът се оказа разделен на три равни части между лявоцентристите, дясноцентристите и Движението на Грило.

След адвокатска жалба италианският Конституционен съд отхвърли миналата седмица две основни положения в избирателния закон. Това е даването на първенство на водещата листите партия и невъзможността на избирателите да изразят индивидуални предпочитания към кандидатите в партийните бюлетини. Парламентаристите ще бъдат задължени да приемат нови правила.

Берлускони заяви, че иска да "се свърже с 27 милиона избиратели през следващите шест месеца, чрез "нашите мисионери на свободата". "Това не е невъзможна мисия", увери той, заявявайки, че иска и клубовете на Форца Италия да станат 12 хиляди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай