Бъсеску отказа нов договор с МВФ

Бъсеску отказа нов договор с МВФ | StandartNews.com

Букурещ. Румънският дясноцентристки президент Траян Бъсеску заяви в понеделник , че няма да ратифицира сделката за нов заем от Международния валутен фонд и Европейската комисия, тъй като се противопоставя на въвеждането на нов данък върху горивото, предаде Ройтерс.

Правителството договори заем от 4 милиарда евро с МВФ и Европейския съюз преди няколко месеца, а МВФ приключи първата си оценка през ноември. Фондът одобри заедно с кабинета на премиера Виктор Понта бюджетен план за догодина, който включва известно увеличение на заплатите в държавния сектор и на пенсиите, но също и вдигане на данъци, включително въвеждането на нов данък върху горивото.

Стабилизационният заем трябваше да бъде официално одобрен от изпълнителния съвет на МВФ по-късно тази година.

"За пръв път отказвам да подпиша меморандум (за заем от МВФ), договорен от правителството, това е безпрецедентно", каза Бъсеску пред репортери късно в понеделник. При това положение документът не може да бъде внесен за одобрение в МВФ, защото това е международно споразумение, за което одобрението на президента е задължително, поясни той.

Пред "Медиафакс" Понта каза, че на практика Румъния вече няма споразумение с МВФ и Европейската комисия. След коментара му президентството излезе с по-умерено съобщение, в което заяви, че Бъсеску е поискал само една единствена клауза да бъде предоговорена.

В разгара на финансовата криза Бъсеску одобри споразумение за международна помощ, договорено от предишното дясноцентристко правителство на политическите му съюзници, което доведе до намаляване на заплатите в държавния сектор и данъчни увеличения.

В понеделник обаче той каза, че Румъния сега е в много по-добро финансово състояние и не се нуждае от вдигане на данъците.

Очаква се, че утре румънският парламент ще започне да обсъжда бюджета за 2014 г. По румънските закони Бъсеску, който се закани да не подпише закона за бюджета, може да го върне веднъж в парламента, но в крайна сметка не може да го блокира и да попречи на влизането му в сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай