Българи мамили за социални помощи в Холандия

Скандалът може да доведе до оставки в кабинета

Българи мамили за социални помощи в Холандия  | StandartNews.com

Амстердам. Миналия месец излязоха данни, че десетки българи са мамили холандското правителство със социалните помощи, предаде „Файненшъл таймс".

Разкритията породиха скандал, който разбуни тревогите на холандците дали тяхната щедра социална държава може да оцелее при увеличаването на интеграцията в ЕС.

Ехото от тези тревоги отекна и в Германия, Великобритания и цяла Западна Европа, където от следващата година българи и румънци ще могат спокойно да преминават границите и да работят и живеят на Запад.

По време на дебат в парламента във вторник, заместник-министър на финансите, Франс Уикърс от управляващата либерална партия влезе в битка за политическото си оцеляване. Както опозиционните депутати от дясно, така и левите партии го нападнаха, че е позволил най-малко 95 милиона евро от вноските на холандските данъкоплатци да бъдат изгубени заради измами вътре и извън страната, като не е ясно каква сума е изтекла в чужбина.

Франс Веекерс имаше интервю с местен репортер в кабинета си. Холандският журналист показва на Веекерс репортаж на bTV, в който се разкрива как български роми точат социални помощи от Холандия. Така започва скандалът, който може да доведе до оставката на ресорния зам. министър на Кралство Нидерландия Франс Веекерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай