22 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло

22 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло | StandartNews.com

Албена. „Над 22 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло и 5 милиона страдат от затлъстяване. Според данните от европейския проект "Диогенес", България е сред първите шест страни в Европа по разпространение на затлъстяването. Важен принцип при храненето е кралска закуска, обяд за богаташи и вечеря на бедняци", заяви вчера в Албена доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „Акад. Ташо Ташев" при Съюза на българските медицински специалисти (БАСОРД) по време на откриването на първото по рода си у нас Училище за здраве.

„За България кралската закуска трябва да включва млечни продукти – сирене, прясно, кисело мляко, краве масло, плод. За деца, които са предразположени към затлъстяване, се препоръчва пълнозърнест хляб, но за хора със стомашни проблеми – се препоръчва бял хляб. Ние анатемосахме баниците, но няма нищо лошо в това един ден за закуска да има хубава баница", обясни още доц. Ханджиев.

Училището за здраве е в рамките на Общоевропейския проект EPHE, а програмата се нарича „Здрави деца в България". В него са включени 130 деца, родители и учители.

Проектът EPHE е международен проект и касае здравословния начин на живот, като залага на консумиране на пресни плодове и зеленчуци, физическа активност, пиенето на вода и добрия сън. В рамките на проекта, в продължение на три години ще бъдат изследвани хранителните навици и начин на живот на 1100 деца и техните семейства в 7 държави от Европейския съюз, сред които и България.

По време на престоя си участниците закусват с плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, обядът е със супа, ястие – месно или постно, консумират се сезонни плодове, айран, минерална вода. Това е съпроводено и с физическа активност.

Пред участниците министърът на образованието проф. Анелия Клисарова съобщи, че идеята на министерството е, следобедите на децата, които са на целодневно обучение, да са пълни с игри, занимания по интереси, а не 8 часа да стоят на чина или пред компютъра. Трябва да се обърне по-голямо внимание и да се върне масовият спорт и спортът в училище. Не всички да имат спортни постижения, но всички деца да спортуват, каза още проф. Клисарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай