Пълнени чушки и зелеви сармички в гювеч

Пълнени чушки и зелеви сармички в гювеч | StandartNews.com

Ако сте майстори в кухнята или просто обичате да готвите, изпращайте вашите рецепти със снимки на електронната ни поща [email protected]. Най-добрите ще публикуваме в рубриката Майстор на черпака на сайта на агенция Стандарт Нюз!

Продукти: 10-15 здрави листа от кисело зеле, 10-ина сухи чушки, 500 грама кайма, 500 грама ориз, 1 глава лук, чубрица, черен пипер, щипка червен пипер, 1-2 суп.лъжици домати от консерва, олио, сол. ЗА ПОСТЕЩИТЕ - БЕЗ КАЙМА, НО С ПОВЕЧЕ ОРИЗ!

Начин на приготвяне: В олио и малко вода се задушава нарязаният на ситно лук, добавя се каймата, сол на вкус, чубрица и черен пипер също на вкус и измитият ориз, двете супени лъжици домати, щипката червен пипер, сипва се и един пръст вода. Сместа се бърка на котлона около 5 мин. Обикновено се използва по-дълбок съд. Количеството кайма и оризът може да са и в по-голямо количество в зависимост от членовете на семейството. Различно може и да е съотношението между ориз и кайма.

Сухите чушки се накисват в топла вода, за да се отпуснат. Сместа се пълни в чушките и се завива в зелевите листа. Ако остане от листата, може да се нарежат на ситно и да се направи подложка на сармите и чушките в гювеча. Напълнените чушки и сармички се подреждат плътно една до друга в гювеча, а ако няма място се прави и втори ред. Налива се топла вода до нивото на ястието, захлупва се с капака и се пъха в студена фурна, за да не се спука гювечът. Пече се на умерен огън като се внимава чушките и сармичките да не загорят отгоре, въпреки че са в гювеча.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай