На празничната трапеза: Великденски козунак

На празничната трапеза: Великденски козунак | StandartNews.com

Продукти за тестото: 500 грама брашно, 125 грама захар, 125 грама масло, 50 грама мая, 5 жълтъка, 4 грама сол, 150 грама мляко, кора от половин лимон, ванилия, 100 грама стафиди, 20 грама бадеми.

1 яйце за намазване, 30 грама бадеми за поръсване, пудра захар, 20 грама масло за намазване на хартията

Приготвяне на козуначеното тесто: В малък съд се натрошава маята, прибавя се еднса лъжичка захар, малко студено мляко, разбърква се, след което се прибавя брашното до получаване на рядка кашичка. Разбърква се добре с дървена лъжица и се наръсва отгоре с брашно, след което се покрива с кърпа и се оставя да втасва. Маята е готова тогава, когато увеличи обема си почти двойно и слоят от брашно се напука силно. Към втасалата мая се прибавят леко затопленото брашно и сместа от разбитите жълтъци, захар, сол, лимонова кора. С останалото леко затоплено мляко се замесва тесто, като накрая се прибавя и разтопеното масло. Измесва се добре с дървена лъжица, зокато тестото стане гладко. Оставя се за малко да втаса на топло място. След това леко се размесва и се оставя отново да втаса.

Тестото трябва да се замеси малко по-твърдо. Разделя се на две еднакви части, от които се омесват два кръгли козунака. Последните се поставят върху намазана с масло хартия в тавата. Оставят се да втасат още около половин час, след което се намазват с разбито яйце, отгоре леко се разрязват на кръст и се поръсват с обелени и нарязани бадеми. В началото козунаците се пекат в силна фурна, а се допичат на умерена до получаването на златистокафяв цвят. Посипват се с пудра захар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай