Гъби с ориз и куркума

Гъби с ориз и куркума   | StandartNews.com

Ако сте майстори в кухнята или просто обичате да готвите, изпращайте вашите рецепти със снимки на електронната ни поща [email protected]. Най-добрите ще публикуваме на сайта на агенция Стандарт Нюз в рубриката Майстор на черпака!

Великденските пости вече започнаха. Специално за постещите предлагаме бърза и лесна рецепта, за която не се изискват особени умения зад печката.

Продукти: 1 чаена чаша ориз (най-полезен е кафявият, но той се кисне предварително за 2-3 часа във вода),  1 голям морков, 1 глава лук, 500 гр. печурки, олио, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Нарязаният на ситно лук и морковите на кубчета се задушават в около 5 лъжици олио, докато продуктите омекнат. Добавят се нарязаните на парчета гъби и измитият ориз, всичко се полива с един пръст вода и се бърка на котлона около 5 мин. Сместа се посолява, подправя се с черен пипер. Любителите на екзотични подправки могат да добавят щипка куркума, която хем е ароматна, хем прави ориза приятно жълт на цвят. Ястието се изсипва в тавичка, залива се с три чаши вода (спазва се правилото 1:3 ориз към вода) и се пече във фурна на 200 градуса, докато оризът попие водата, но не и да изсъхне.

Готовият ориз може да се наръси с нарязан пресен магданоз или да се украси със стръкче мента.

Общото време за приготвяне е около 30-40 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай