Златото на Свещари между небето и земята

След 8 г. археолозите откриват ковчежето в клоните на вековно дърво

Златото на Свещари между небето и земята | StandartNews.com

Осем години са били нужни на археолога Диана Гергова, за да разплете докрай историята с тракийското злато в Свещари, която повтаря легендата за Златното руно на аргонавтите.

Още по време на разкопките през 2005 година, когато експедицията, ръководена от нея, се е занимавала с поредното проучване на голямата Омуртагова могила в земния профил са открити следи от вековно дърво. Останките от корени, ствол и клони недвусмислено подсказвали, че средата на хълмовия разрез някога е била връх на насипа и върху нея е растяло древно дърво. По това време Гергова не е знаела, че на метри от находката й лежи сензационната реликва, която години по-късно ще й донесе световна слава.

През ноември миналата година от недрата на могилата е изровено сандъчето със златни накити, принадлежали на тракийския вожд Котела. Дори тогава Диана Гергова не свързва присъствието на съкровището с откритото преди години пак от нея дърво.

Хипотезата намери своя материален завършек миналата събота, когато в края на тазгодишната експедиция останките от дървото достигнаха до земния процеп, от който миналата година изпълзя змия и показа на археолозите, къде е закопано тракийското злато.

"Така пъзелът се подреди в строен алгоритъм, описан в древната легенда за Златното руно, което Язон и аргонавтите са търсели", разказва проф. Гергова. В културата на траките присъства култа към свещеното дърво, което е символ на богинята майка. Затова според нея е съвсем естествено при ритуалното погребение на цар Котела златните дарове, които отиват с него към вечността да бъдат положени в клоните на вековен ствол, който свързва небето и Земята.
Това, че короната на дървото впоследствие е затрупана от нови земни маси свидетелства, че Омуртаговата могила е била култово място за ритуали в продължение на векове, много след края на тракийското царство, обяснява Диана Гергова.

Последните открития от тазгодишните проучвания показват, че в недрата на хълма, върху който тя работи повече от 30 години, са извършвани поредица от жертвоприношения. В събота там са открити две урни, скрити в черния слой въглени, скрити в центъра на могилата. Урните са били разположени на 50-60 см една от друга. Предстои антрополозите на БАН да кажат дали в ритуалните съдове са били съхранени човешки или животински кости. Учените обаче са категорични, че каквото и да покажат морфологичните и антропологични изследвания става дума за свещени езически ритуали, извършвани върху сакралната територия на траките.

Базираните на метри от новите находки останки от каменна гробница, разрушена от опустошително земетресение в древността, само доказват, че най-голямата могила в археологическия резерват "Сборяново" е била център на духовния и символически живот на траките.

Хипотезата на Диана Гергова гласи, че в разрушената преди столетия гробница е бил погребан тъстът на Филип Македонски - Котела. В близост до каменния саркофаг е открито и златното съкровище. Има следи, които показват, че след земетресението, гетите са демонтирали свещения за тях ритуален кът и са се опитали да го възстановят съобразно езическата си символика. Проучванията показват, че след земния трус руините наоколо са били премахнати, каменните блокове подредени повторно, а могилният насип възстановен. Макар и посечени от земните вибрации, стройните дорийски колони с капителите са поставени на местата им отново. За да останат следи и от повторното съграждане, древните строители са оставили там сечива и кости, които да напомнят за тяхното свещенодействие.

След края на тазгодишната експедиция археолозите ще започнат поредица от нови изследвания. Ще трябва да се укрепи насипът, около който са намерени останките от дървото, скрило съкровището. "Става дума за много крехки структури, разположени в твърдата земна повърхност. "обяснява проф.Гергова.

Палеоботаническата експертиза ще покаже от какъв вид е било дървото, в чиито клони е било положено ковчежето със златото на Котела. В горите край Свещари от векове растат дъбове. Дъбови дъски са били използвани и за сандъчето, скътало накитите на тракийския владетел. Голяма е вероятността и митичното дърво, напомнящо историята на Язон и неговото Златно руно, да се окаже дъб, съобщават в аванс археолозите.

Японска телевизия спонсорира разкопките

Независимо от славата, споходила археолога Диана Гергова след откриването на тракийското злато в Свещари, на нея продължава да й е трудно да намира финанси за експедициите си.

Тази година екипът й получил от държавата едва 10 хил. лв. за разкопки. За да могат да работят изследователите, се наложило да се търсят спонсорства.

"През 2012 година съкровището на Котела бе открито от експедиция, която се финансираше изцяло с частни средства. Това стана възможно благодарение на помощта на фирма "Главболгарстрой, в лицето на нейния ръководител инж. Симеон Пешов, който освен че е отличен инженер, е и силно запален по археологията патриот и родолюбец", припомня откривателката.

През този сезон отново бизнесът е този, който помага на Гергова да прави разкопки. Японска телевизия, която заснема филм за проучванията, дава средства за експедицията. Голяма банка се включва с финансиране на проекта, а много местни фирми от Исперих и Разград дават безвъзмездно техника и специалисти за работа на терена. За изследователската работа Гергова разчита на студенти - нейни от полския университет в Шчечув, и стажанти от още шест европейски държави и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай