Живели ли са на земята потомци на ангелите? Нови открития за хората гиганти

Теолози, християни и евреи спорят за мистериозния народ

Живели ли са на земята потомци на ангелите? Нови открития за хората гиганти | StandartNews.com

Изследователите спорят за може би най-мистериозните хора от Библията: потомците на ангели - гиганти, високи едва ли не няколко километра. Колкото и да е странно, те може да имат реални прототипи, пише Ordo News.

"Падналите хора"

Една от най-загадъчните библейски книги е „Битие“ с описание на сътворението на света, живота на първите поколения хора и Потопа. Там има много неизвестни. Например в шеста глава се казва: „В онези дни имаше великани на земята; а и след това, след като Божиите синове влизаха при човешките дъщери и те им раждаха синове, това бяха онези силни и знаменити старовременни мъже." (6:4) В еврейския оригинал – нефилимите. Което според една версия означава "падналите". Тази дума се среща няколко пъти в Библията. Според пророчествата на Йов това били синове на истинския Бог. А Книгата на Енох ги нарича деца на ангели и хора с ръст няколко километра. На други места те са или потомци на Сит, третия син на Адам и Ева, или паднали духове.

Неопределеността е породила много разногласия. Теолози, християни и евреи спорят за мистериозния народ още през първия век на нашата ера. Днес също се занимават с този проблем.

През последните десетилетия археолозите намират все повече потвърждение на определени библейски събития. А известните персонажи от свещената история според тях имат прототипи. Замислили се и за нефилимите. Американски археолози и теолози се опитват да разберат кои са били те всъщност. Има няколко улики.

"Впечатляващи погребения"

"Книгата на Енох", най-значимият старозаветен апокриф, твърди, че нефилимите са се спуснали от небето. Там се споменава и планината Хермон, което се превежда от иврит като "изгнание". Тоест те са живели там", обяснява американски изследовател Руди Ланда. Тази планинска верига се намира на територията на съвременните Израел, Либия и Сирия. А пред него се простира Голанското плато. И двата топонима се срещат често в Библията. Поради конфликта между Тел Авив и Дамаск не е лесно да се попадне там. Въпреки това там археолозите са открили няколко древни предмета. Най-интересният е Гилгал Рефаим, или "Колелото на духовете".​

Това е мащабен комплекс от стотици долмени – погребални съоръжения. Централната част се състои от 42 хиляди камъка, разположени в кръгове с диаметър до сто и половина метра. В една от камерите учените са открили златни украшения, направени преди пет и половина до шест хиляди години. И не е известно кой е построил всичко това.

Книгата „Изход“ съобщава, че тук е управлявал цар Ог, чието легло е било дълго девет лакти (четири метра и половина). Това, според Ланда, е намек за принадлежността му към нефилимите. „Според една версия такава впечатляваща крипта в Гилгал Рефаим е била предназначена за него“, посочва изследователят.

"Невярно тълкувание"

Писанието казва много малко за Ог. Нищо не се знае за неговото царство. А хората се наричат нефилими или рефаими (на еврейски „големи“). "Изследователите на Библията през XIX век са разбирали тази дума не като нещо голямо по размер, а като нещо величествено, мащабно, значимо. Това означава, че "рефаим" и "нефилим" са самонаименованията на хората. Например вижте колко сме мощни", твърди американският историк Том Меир.

И така, какво е това племе? Отговорът според учения е в Библията. В него се казва, че гигантите са потомци на Сит. "Тоест това са били племенни кланове. В един момент те са се смесили с линията на Каин - обяснява той. - Оттук и легендата за гигантите." Потомците на третия син на Адам и Ева според легендата са амореите – номадско семитско племе, живяло в Западна Азия преди четири-пет хиляди години. Те са създали няколко държави, включително Вавилон. На върха на своята мощ техните земи са обхващали съвременните Сирия, Йордания, Ирак, Израел и Ливан. Амореите строели активно. "Тях, подобно на нефилимите, хрониките наричат синове на Бог.

Това е общоприето име за близкоизточните народи от онази епоха, чиито владетели са били наричани богове", добавя Меир. Затова е напълно възможно легендарните гиганти да са имали съвсем реален прототип.

Аргументите на кабинетните учени обаче все още не са потвърдени от археолозите.

/Actualno.com/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай