Завали ли, в Цар Калоян треперят

Дни след потопа преди 6 г. Ава и Мустафа си казаха "да" сред руините

Завали ли, в Цар Калоян треперят | StandartNews.com

Потоп, който се излива веднъж на 10 000 г., удави Цар Калоян преди 6 г. На 6 август 2007 г. 2-метрова приливна вълна заля градчето. Библейският потоп отнесе 8 живота, остави десетки семейства без покрив, разруши 70% от инфраструктурата, срути училището, детската градина, спортната зала. 6 г. по-късно в Цар Калоян няма семейство без дом. На мястото на отнесените от стихията къщи изникнаха нови. Ремонт за милиони съживи и улиците, и обществените сгради. Опустя само махалата край реката. Фамилиите, които се боят от нов потоп, изоставиха дворовете си, но получиха средства, за да си построят домове на високото. Въпреки това 6 г. не стигат, за да изтрият спомена от кошмара. И, завали ли, Цар Калоян трепери.


6 август 2007 г., 13,30 ч. Небето над Цар Калоян се отваря. А адът се изсипва над градчето с 300 л/кв.м. Двата язовира на хълма край Цар Калоян набъбват със страшна сила и след няколко часа дигите им се късат. Тонове кал и вода отнасят хора, мостове, къщи и улици. Очевидци си спомнят, че 2-метровата вълна тръгнала от мотел "Дервента" на шосето Русе -Разград, където водосборът струпал планина от прииждащи води. Първи на пътя й се изпречили два тира, натоварени с пясък. Бушуващата стихия обърнала многотонните машини като кибритени кутийки и безпрепятствено тръгнала към градчето. За да не ги отнесе, шофьорите

скачали от колите и се катерели по дърветата

на шосето. Най-страшно било в махалата до моста на река Хлебаровска. Фидес Шукриева, която по това време готвела вечеря за семейството си, си спомня, че водата нахълтала в къщата през прозорците, потопила дома им, отнесла стопанските постройки и издавила добитъка за минути. По чудо тя, мъжът й, децата и старите им родители останали живи. За да не потънат пък, бръснарят Хюсеин Мехмед, жена му Джеврие и трите им внучета стояли прави 6 часа под силния дъжд върху покрива на залятата им къща. Треперели и се държали за ръце.
И днес, закапе ли небето, десетки травмирани от бедствието хора вдигат кръвно. "Никой не може да изчисли истинските размери на бедствието", убеден е 63-годишният Хюсеин. След наводнението с Джеврие купили с парите от помощите нова къща на високото, но с това мъките им не свършили. След преживения стрес Хюсеин започнал да вдига кръвно, жена му отключила диабет. Сега се поддържат само с лекарства. "Когато в Цар Калоян завали, и децата започват да гледат тревожно към реката", признава кметът на общината Ахмед Ахмедов. Неговият син Аркан, който в деня на потопа е бил на 5 г., още си спомня как гледал от балкона

плуващите коли, легла, гардероби

по улицата. "Всяко семейство има своите мигове на ужас, спомени, които иска да забрави, но които няма как да ни напуснат", признава кметът.
Две седмици след потопа на 6 август 2007 г. животът и светлината се завърнаха в почерненото градче. И то благодарение на двама влюбени. 20-годишната Ава, цялата в бяло, каза "Да!" на Мустафа сред руините. Двамата сключиха брак във все още потъналата в мухъл ритуална зала на кметството. Местната управа разреши сватбата въпреки строгата карантина, наложена от страха от зарази. За да няма риск за сватбарите, младоженците черпиха само с бонбони. Сватбата на Ава и Мустафа бе планирана от месеци. Специално за празника у дома от гурбет се беше завърнал бащата на младоженеца. А влюбените и родителите им решиха, че въпреки бедствието, щом всички в родата са останали живи, трябва да има сватба, която да сложи началото на новото летоброене за Цар Калоян. Така и стана - стотици

изгазиха калните улици, за да чуят Менделсон

После мъжете тръгнаха на гурбет, да печелят, за да възстановят разрушеното. И днес пътуващите по шосето Русе - Варна прекосяват Цар Калоян и виждат от двете страни на асфалта нови къщи, с грейнали прозорци. Много от техните стопани още работят в чужбина, а припечеленото пращат вкъщи. За да станат домовете им още по-хубави, та дано пъстротата им прогони спомена за потопа в Цар Калоян.

Искат ревизия и ново разследване

Разследването на причините, довели до потопа в Цар Калоян, приключи година след трагедията. През 2008 г. прокуратурата в Разград реши, че невиждан природен катаклизъм, който според статистиката е възможен веднъж на 10 000 г., е предизвикал наводнението. Затова и преливането на язовирите не е резултат на човешка грешка, а неизбежна последица от разразилото се бедствие.
Като доказателство бяха посочени сателитни снимки на румънската метеорологична станция, доказващи библейския потоп, залял Цар Калоян.
Много хора в пострадалото селище и извън него не вярват в обясненията на властите, но вина или пропуск от страна на държавните и общински институции не бяха доказани. "Басейнова дирекция" разпореди двата и без това пресушени вече язовира да бъдат разрушени, за да се премахне рискът нов водосбор да залее отново градчето.
Недоволни местни хора настояват разследването да бъде подновено. В жалба, написана през май 2012 г., настояват полицията и прокуратурата да започнат повторна проверка, която да включи и ревизия на средствата, похарчени за възстановяване. Кметът Ахмед Ахмедов обаче счита, че зад сигнала стоят политически интереси. Той обясни, че изразходването на парите за възстановяване се контролира един път от държавата, от чийто бюджет са отпуснати, и втори път - от дарителите, които са създали собствен механизъм за проверка, който да изключва злоупотреба.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай