Занаят в резерв

Занаят в резерв | StandartNews.com

Бачкаторски професии пълнят СV-тата на известните

Няма срамна работа за бг звездите

Когато говедар отказал да даде красивата си дъщеря на болярския син с довода, че кандидат-женихът няма никакъв занаят, сватовниците направо онемели. Но човекът бил категоричен - времената се менят и оцелява само този, който умее да работи. И наследникът богаташ се научил да плете кошници. Тук историците вероятно биха припомнили, че всички султани в турската империя задължително са били обучавани в занаят. Феновете на "Великолепният век" отдавна са запленени от таланта на Сюлейман да майстори прекрасни бижута. Да не говорим, че е бил и един от най-силните поети на своето време. Друга тема е, че е сякъл мощно глави със същите ръце, с които е изглаждал скъпоценните камъни и е писал лирика с перото.

Много от най-известните ни звезди също имат умения в резерв. Причината най-често е неволята. Артистичните професии започват да се отблагодаряват финансово, едва след години упорит творчески труд, а дотогава? Цепене на стотинката и изкуство заради самото изкуство. Срамна работа няма, особено когато си я вършил в най-ранна младост, очаквайки и над теб да изгрее щастливата звезда. Двете най-силни оръжия според граф Толстой са времето и търпението.
Има и друг вариант - просто да не те свърта само на сцената и паралелно да движиш втора професия. Има хора, на които номерът с двете дини под едната мишница наистина им се удава и върви в разрез с поговорката. При тях принципът е като на Нео от "Матрицата" - в единия живот той е Томас Андерсън, човекът от машината на професията, а в другия сбъдва талантите и съкровените си желания.

Ясен от "Те" твори песни в багера

Пианистът на "Те" Ясен Велчев паралелно с кариерата си на музикант упражнява и професията багерист. И даже измисля някои от мелодиите си в машината. Още като малък много искал да има багер и на четири години се качва за първи път. На пет му купили първото пиано и започнал да се занимава с музика. Ходел по конкурси, свирил, но голямата му любов към багерите продължавала през цялото време. След това се запознава с експерти багеристи във "ВиК-София" и така избира професията си. "Те ме научиха на прецизност, която по-късно започна да ми помага и в музиката. Между музиката и багера има много общи неща. Например, като отида да работя с багера, не си тръгвам, ако не ми харесва това, което съм направил. Така е и като свирим с бандата", определи преди време формулата на успеха Ясен.

Любен Кънев: Плеймейкърът на Добруджа

Любен Кънев е добър в три неща - актьорското майсторство, ветеринарната медицина и на терена.

Като тийнейджър решил да следва стъпките на родителите си и да лекува животни. Учил в Добрич в браншовия техникум. Завършвал годините с отличие. През втората вече имали практика. Още си спомня как ги водели в големи халета с хиляди петли, които да ваксинират. Тогава Любен си казал: "Не мога да правя това цял живот". И интуицията му никак не го подвела.

В гърдите му се борели не просто три души, а цял триглав змей - освен неосъзнат актьор и доктор Дулитъл, бил и отличен плеймейкър на футболния клуб "Добруджа". Изявявал се в гарнитурите - детски, юношески отбор. Имал предложение да остане и в мъжкия. Играел халф, финтирал еднакво добре и с десен, и с ляв крак и изобщо можел да стане бъдеща звезда. Спортът го научил, че егото не трябва да тича напред по терена - за разлика от актьорската професия, в която то е основен двигател. Имал няколко контузии само за 9 месеца - счупил кост в глезена, ръката на две места, ключицата. Бил само на 21. Оставил футболните страсти в мизансцена и отишъл да става актьор. Когато обаче след първи курс си обявил пауза и се озовал в Никозия, станало така, че поиграл с техния известен отбор "Thoi Lakatamias". Лекарят на тима му бил съсед и го поканил да порита с втория "състав". Много го харесали и му предложили договор. Даже влезли в разговори с "Добруджа". Разписал се Любен и в контрола с легендарните в Кипър "Omonoia laos". Там пък някакъв съгледвач му предложил договор за Гърция. Сърцето на Любен Кънев обаче било като това на Дейви Джоунс, страшилището в "Карибски пирати" - заключено в ковчежето на Мелпомена.

Башар Рахал карал такси

Башар влязъл в ролята на Де Ниро от "Шофьор на такси" в годините на ВИТИЗ. Без, разбира се, психопатския завършек и разговори лице в лице с огледалото. Бил втори курс. В академията е най-активното време да ходиш по купони. "Почти не пиех алкохол. Тия сбирки ми бяха леко чужди. И исках да си уплътнявам времето с някаква дейност. Колеги караха вече такси, аз също си взех табелка и тръгнах с тях. Тогава играех в "Дон Кихот" на Сашо Морфов в Народния театър. Паркирах пред входа и след представление качвах разни хора. Те ахваха: "Ама вие не бяхте ли... преди малко?. И аз: "Не-е, бъркате". Пак упорстваха, че са ме видели току-що, но аз не, та не: "Нещо сте в грешка. Накъде да ви закарам?". Така Башар се срещал с всякакви чешити, които му вършели чудна работа - събирал човешки материал, най-важният в професията. 6 месеца карал такси и припечелил 1000 марки.

Заки, адвокатът музикант

Заки от дует "Авеню", който беше част от журито на музикалното шоу "X фактор", е адвокат. Занимава се с авторско право вече от 22 години. Той преподава "продуцентство и креативна индустрия" във Факулетата по журналистика. За него музиката никога не е била свързана с правенето на пари, а с това да се откъсне от време на време от сериозния професионален живот. "В България съществува много гадна поговорка "Музикант къща не храни". През целия си съзнателен живот съм опитвал да я опровергая, но като че ли не успях", казва Заки. Но въпреки това не се чувства притеснен, че не може да се отдаде докрай на музиката. Когато е за разтоварване, се прави най-добре.

Ани Михайлова лекувала във Венеция

Актрисата Ани Михайлова, която всяка събота вечер гледаме в "Шоуто на Канала", е не само дипломирана актриса, а и психоложка. Има кабинет по психотерапия и преди време е специализирала в комуна за зависими във Венеция. Записва да учи психология във Варненския университет в период, в който нямала достатъчно ангажименти като актриса. "Бях се ядосала на един сръбски режисьор, защото не ми даде ролята, която исках. Това ме мотивира да започна да уча психология - за да разбера по-добре решението му", обяснявала е избора си Ани. Тя днес намира много общо между двете професии. "И то е, че лекуваш душите. По-различен начин, но сходно. Любовта към хората винаги те движи", казва Михайлова.

Дарин и Деян инвестират в строителство

Дарин и Деян Ангелови, братята близнаци от класа на Стефан Данаилов, се бяха захванали с нетипичен страничен бизнес за актьори - строително предприемачество. Започват малко преди кризата, успяват да изкарат някоя друга пара и най-важното: отказват се тъкмо преди да връхлети финансовата стагнация. Консултанти ги предупреждават, че пазарът ще изпадне в застой преди години и те се оттеглят навреме.

"В момента не строим, но за щастие постъпвахме разумно, когато инвестирахме и сега рентиерстваме с имоти. Дебнем момента, в който да започнем отново", споделя Дарин.

А двамата всъщност са по строежите още от 14-годишни - всяка лятна ваканция работели там, за да изкарат пари за море като ученици.

Билалов продава картини и готви

Годините на Михаил Билалов в Париж са време, за което той рядко говори охотно. Труден период, в който обаче актьорът израства истински. Въпреки че през 94'а е получил "Аскеер" за ролята си в "Мадам Бътерфлай" и му се очертава бляскаво бъдеще тук, решава да замине във Франция. Там работи като продавач на картини, сервитьор, готвач, секретар, служител в рекламна агенция...През 2001 г. завършва архитектура на ландшафта и открива собствена фирма за проектиране на паркове и градини. Цели 16 години Джаро е вън от сцената, но не и от играта - неведнъж е споделял, че престоят му в Париж се е отразил чудесно на актьорските му заложби.

Врачански бил цветар

Калин Врачански има дълъг сиромашки период, докато стане звездата, позната ни днес. Беднотията го спохожда още на 13 години, след като баща му починал от инфаркт. Майка му Недка се справяла трудно с отглеждането на трите си деца и на Калин му се наложило да работи в завод в Роман всяка събота и неделя.

След като е приет в НАТФИЗ, немотията продължава - Калин започнал да продава рози в будка, близо до Академията. Буквално живеел в "Стъклен дом". Освен това в ранните си двайсет години почти всяко лято е на морето, за да припечелва с различни и далечни от актьорството професии. "Калин е упорит и трудолюбив. За него дълги години нямаше срамна работа. Той заслужава успеха си повече от всеки друг, защото не е роден със сребърна лъжица в устата и знае как да се справя с трудностите. Никога не се оплака на никой", хвалят го приятелите му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай