Зам-главният прокурор Бойко Найденов е подал оставка

Зам-главният прокурор Бойко Найденов е подал оставка  | StandartNews.com

София. Втора оставка по лични причини изненада държавата. Ден след като Христо Бисеров напусна ръководството на парламента и ДПС, с постовете си се раздели и Бойко Найденов. Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба подаде оставка в понеделник сутринта. Той депозира заявлението си пред Висшия съдебен съвет. "Няма какво да коментирам. Мотивите ми са лични", заяви за "Стандарт" Найденов. И допълни, че все още няма яснота какво ще прави в бъдеще. Очаква се в четвъртък ВСС да приеме оставката му.

От прокуратурата съобщиха официално, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл предложение за поощряването на Найденов с най-високо отличие - личен почетен знак I степен, златен. През ноември 2012 година Бойко Найденов бе избран за втори път за директор на следствието. Той изпълняваше и длъжността главен прокурор до избора на Цацаров. Найденов е единственият заместник главен прокурор, който има мандат от пет години. В началото на юли пък след разпореждане на Сотир Цацаров излезе функционален анализ за работата на следствието, в който се отчита, че службата не работи достатъчно ефективно.

Кариерата на Бойко Найденов започва, след като става военен следовател към Софийската военноокръжна прокуратура. Той преминава през всички нива в йерархията и се издига до прокурор във Върховната касационна прокуратура. От 26 юли 2005 г. до 26 април 2006 г. оглавява Софийската градска прокуратура. От 26 април 2006 г. е ръководител на отдел за връзки с обществеността на Върховната касационна прокуратура, а от 28 юни 2006 г. и на специализирания отдел "Противодействие на организираната престъпност и корупцията" към ВКП. За кратко Найденов се сочеше и като фаворит за поста на главния прокурор. Оглави прокуратурата само за два месеца, до избирането на Сотир Цацаров. В този период изигра ключова роля за недопускането на Венета Марковска за конституционен съдия. В деня, в който тя трябваше да положи клетва, той информира президента Росен Плевнелиев, че в прокуратурата е образувано досъдебно производство, което засяга нейните действия като съдия във Върховния административен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай